Від зруйнованих корпусів до сучасного простору: здобутки Маріупольського університету за два роки переміщення

Маріупольський державний університет став символом незламності вищої освіти України. Про це говорять як на державному рівні, так і за кордоном.

В березні 2022 року під час облоги Маріуполя університет втратив освітні корпуси разом із матеріально-технічним забезпеченням. Завдяки неймовірній згуртованості колективу через півтора місяця 18 квітня вдалося відновити освітній процес, проте попереду чекало багато роботи в умовах переміщення. За наказом Міністерства освіти і науки України МДУ офіційно релокований до Києва.

В користування університет отримав будівлю 1932 року. Так у маріупольської академічної спільноти з’явилися стіни та важлива місія – привнести до них втрачене відчуття дому, а також створити сучасний освітній простір.

Завдяки залученій підтримці Європейського Союзу та Великої Британії університет став на шлях важливих змін. Це дало змогу розвиватися в цифровому просторі: електронний документообіг, адаптований під різні пристрої сайт з особистими кабінетами викладачів і студентів, мобільний застосунок, який на фінальній стадії розроблення. Викладачі мають змогу записувати відеолекції в спеціально відведеній для цього медіастудії, а навчальні аудиторії оснащені засобами зв’язку, щоб проводити заняття у змішаному форматі.

Для кращої підготовки фахівців відкриваються лабораторії з новим обладнанням – вже активно функціонує з кібербезпеки, на черзі з інклюзивної освіти, робототехніки, STEAM-досліджень, відпрацювання навичок володіння іноземними мовами (лінгафонний кабінет). Перед новим навчальним роком запрацює простір SMART-бібліотеки, який передбачає доступ до друкованих і електронних видань, комфортну підготовку до занять і зустрічі з однодумцями. На випадок повітряної тривоги облаштоване укриття з можливістю продовжувати проведення пар чи заходів.

Маріупольський університет активно представлений у міжнародному освітньо-науковому просторі. Український виш увійшов до Альянсу європейських університеті Transform4EuropeЄвропейської асоціації університетів, британського проєкту партнерств Twinning, а також підписав низку договорів про співпрацю з провідними університетами світу – все це можливості для викладачів і студентів МДУ брати участь у дослідницьких та освітніх стажуваннях. Також це дало змогу відкрити власні представництва, щоб українці за кордоном не втрачали зв’язок із рідною країною та могли вступити до закладів вищої освіти. Центр Маріупольського університету вже запрацював у Литві, планується відкриття в Польщі.

Розуміючи, що бути просто закладом для здобуття вищої освіти недостатньо, університет впровадив модель прогромадської орієнтованості (Civic University) за досвідом, перейнятим від європейських колег. Проходити курси для саморозвитку, отримувати психологічну чи юридичну консультацію, відвідувати культурні, освітні та наукові заходи – оновлений простір МДУ відкритий для кожної та кожного.

Стрімке перетворення головного корпусу університету посприяло його подальшій розбудові та закріплення в Києві. МОН України передав на баланс маріупольського вишу велику територію під кампус. Це унікальний випадок серед переміщених закладів освіти. Проєкт отримав назву «Незламний кампус незламного університету» та був підтриманий Президентом Володимиром Зеленським під час візиту до МДУ.

Бути частиною спільноти незламних – це велика відповідальність за майбутнє: університету, студентів, вищої освіти України та Маріуполя після Перемоги. Не менш важливо, що спільнота незламних – це велика родина, яка завжди рада поповненню.