Що варто знати про вступ

Вступна кампанія 2024 у самому розпалі. З 1 липня розпочнеться реєстрація особистих електронних кабінетів, через які вступники подаватимуть заяви на бажані спеціальності в бажані заклади освіти. 

Здобути другу вищу, перекваліфікуватися, стати бакалавром, магістром чи доктором філософії – розповідаємо про умови вступу, щоб розпочати шлях до мрії.

Як вступити після школи чи ліцею

Вступ на основі повної загальної середньої освіти відбувається на перший рік навчання бакалаврату. За посиланням можна дізнатися: що потрібно для вступу, чи впливають предмети НМТ на вибір освітньої програми, який прохідний бал на бюджет і контракт.

Як вступити після технікуму чи коледжу

Вступники, які мають диплом молодшого спеціаліста/бакалавра, можуть вступити як на перший рік навчання бакалаврату, так і на другий, а в окремих випадках – на третій. За посиланням можна дізнатися: що потрібно для вступу, у яких випадках перезараховують кредити ЄКТС, який прохідний бал на бюджет і контракт.

Як вступити з тимчасово окупованих чи особливо небезпечних територій

Для вступників із ТОТ/ОНТ діє спрощена процедура вступу на бакалаврат. Відповідний розділ містить інформацію про те, що потрібно для вступу, як отримати українське свідоцтво про закінчення школи, що таке конкурсний добір за квотою-2.

Як вступити до магістратури після бакалаврату

Вступ до магістратури з дипломом бакалавра на всі освітні програми відбувається за результатами єдиного вступного іспиту (ЄВІ) з іноземної мови та навчальних компетентностей. Більше про те, що потрібно для вступу та який прохідний бал, можна знайти у відповідному розділі на сайті.

Як вступити в аспірантуру

Нещодавно для вступу в аспірантуру Міністерство освіти і науки України збільшило прохідний бал за єдиний вступний іспит (ЄВІ) в частині навчальних компетентностей до 160. Більше про те, що потрібно для того, щоб стати аспірантом, дізнавайтеся за посиланням.  

Як здобути другу вищу освіту

Здобути другу вищу освіту, тобто вступити на іншу освітню програму за здобутим раніше фахом, можна як на бакалавраті, так і на магістратурі. У відповідному розділі на сайті можна дізнатися, що потрібно для вступу та хто може претендувати на бюджетне місце.

Як здобути новий фах за ваучером

Через неможливість знайти роботу за раніше здобутим фахом є нагода повторно здобути освіту за ваучером, тобто коштом Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування. Умови вступу за ваучером можна знайти під тематичною вкладкою у розділах: вступ на бакалаврат (з дипломом молодшого спеціаліста/бакалавра), вступ до магістратури (з дипломом бакалавра), здобуття другої вищої освіти (з дипломом бакалавра, магістра/спеціаліста).

Як вступити військовослужбовцю/виці

Вступники, які стали на захист країни від російського загарбника та мають посвідчення учасника бойових дій вступають за спрощеною процедурою. У відповідному розділі на сайті можна дізнатися, що потрібно для вступу на бакалаврат і магістратуру.

Як вступити держслужбовцю/виці

Державні службовці мають змогу здобути ступінь магістра за державним замовленням Національного агентства України з питань державної служби. Умови вступу можна знайти під тематичною вкладкою у розділі про вступ до магістратури.