Відкритий простір для громад: результати проєкту EDUSPACE

Маріупольський державний університет успішно втілив у життя ще одну міжнародну ініціативу. 24 травня у фронт-офісі вишу відбулася фінальна подія проєкту «Відкритий освітній простір для студентів і громади» (EDUSPACE). Того дня відбулася презентація результатів, яких вдалося досягти завдяки синергії партнерів проєкту та допомозі Європейського Союзу. 

Робота над реалізацією проєкту EDUSPACE розпочалася ще в Маріуполі, тому він мав умовні два періоди – маріупольський зі створенням освітніх просторів і послуг для маріупольської громади, а також київський в умовах переміщення МДУ до столиці України та з місією об’єднати маріупольців навколо університету. 

Через повномасштабне вторгнення проєкт набув суттєвих змін – те бачення взаємодії з громадами і побудови освітнього простору, яке закладалося на початку, потрібно було підлаштувати під нові реалії. 

В користування університет отримав будівлю 1932 року. У спільноти МДУ з’явилися стіни, але потрібно було привнести до них втрачене відчуття дому, вдихнути життя та створити комфортні умови. Завдяки EDUSPACE та старанням менеджера проєкту, професора Андрія Стойки сьогодні Маріупольський університет – сучасний освітній простір, відкритий для студентства, маріупольської та київської громад.

Об’єднання маріупольців у Києві навколо університету розпочалося з діяльності гуманітарного штабу. Люди отримували продуктові набори, засоби гігієни, одяг, постільну білизну, а найголовніше – їх могли вислухати та надати допомогу. Розуміючи потреби громади, гуманітарний штаб трансформувався в Civic Center із послугами психологічного, юридичного, освітнього та культурно-просвітницького напрямів. 

Коворкінг, smart-бібліотека, лабораторії STEM-освіти, робототехніки та інклюзивного навчання, лінгафонний кабінет, укриття – все це є частиною відкритого простору МДУ. Деякі локації, серед яких коворкінг і аудиторія EDUSPACE, стали майданчиками для проведення публічних заходів із залученням громад: виставки картин і фотографій, кінопоказ і презентація, тренінги з психологічної допомоги та медіаграмотності, концерт і благодійний вечір. Незабаром розпочнуться заняття для старшого покоління – наразі йде добір на курс із цифрової грамотності в межах університету третього віку.

Міжнародний проєкт посприяв не тільки інфраструктурним змінам незламного вишу, а й розробленню нових магістерських освітніх програм – «Врегулювання конфліктів та медіація» та «Управління територіальною громадою». У цьому допомогла експертиза академічної спільноти Університету Генуї (Італія). Крім того, італійські викладачі проводили лекції для майбутніх медіаторів, адже ОП за цим напрямом вдалося відкрити попри виклики війни. Тим часом «Управління територіальною громадою», яке було адаптоване під місцеве самоврядування Маріуполя, зазнало перетворень вже у новому міжнародному проєкті – «Школа публічних студій».