Щит, серце та дух громади: в МДУ підбили підсумки проєкту за підтримки ЄС

Маріупольський державний університет завершує реалізацію міжнародного проєкту «Відкритий освітній простір для студентів і громади» (EDUSPACE). Його фінальною подією стала конференція «Третя місія переміщеного закладу освіти», яка 24 травня об’єднала у фронт-офісі МДУ академічні спільноти партнерів проєкту та представників установ, які надавали важливу підтримку.

Через повномасштабне вторгнення російського агресора на територію України колективи Маріупольського університету та Донецького державного університету внутрішніх справ вимушені були релокуватися. Проєкт EDUSPACE обидва заклади освіти розпочинали ще в Маріуполі, тому він мав, так би мовити, два періоди – створення освітніх просторів і послуг для маріупольської громади, а наразі і для громад у містах присутності.

Першим на правах приймаючої сторони до присутніх звернувся ректор МДУ Микола Трофименко. Він підкреслив важливість інфраструктурної спрямованості проєкту для університетів, які через війну втратили освітні приміщення та отримали в користування ті, які потребують великих зусиль, щоб зробити їх сучасними та наповнити відчуттям втраченого дому. Також подякував партнерському університету, з яким пов'язана міцна дружба, за спільну роботу, а Європейській комісії та Європейському Союзу подякував за підтримку – така синергія зробила реалізацію проєкту не тільки можливою, а й успішною.

Відновлення фізичного простору університету після переміщення це щось, у що було важко повірити. Завдяки проєкту ми змогли відремонтувати будівлю, створити затишний освітній простір для студентів і громади. Сьогодні Маріупольський університет – носій бренду Маріуполя і наше завдання полягає в тому, аби зберегти маріупольську ідентичність. Для нас EDUSPACE – колосальна підтримка та внесок у виконання стратегічної місії. 
Ми говоримо, що Україна не має часу чекати на Перемогу, щоб потім розбудовуватись, це потрібно робити вже зараз. В цьому контексті Маріупольський університет яскравий приклад того, як ЄС допомагає відновлювати освітні заклади без очікувань,

– ректор МДУ Микола Трофименко.

Після свого виступу очільник незламного вишу передав слово заступнику голови Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло. Своє звернення до присутніх він розпочав зі згадки про Маріуполь, який запам'ятав квітучим містом, і наголосив, що Маріупольський університет повинен стати маленьким домом для маріупольців.

Європейський Союз пишається тим, що підтримує стійкість переміщених університетів та їхній подальший розвиток на нових місцях. Ця підтримка відображає прагнення посилити спроможність системи вищої освіти України, подолати виклики, спричинені війною, забезпечити конкурентоспроможність українських університетів з університетами країн-членів ЄС у процесі європейської інтеграції України,

– заступник голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло.

Наступною слово тримала заступниця генерального директора директорату міжнародної співпраці Міністерства освіти і науки України Стелла Шаповал. Вона була вражена стрімкими змінами освітнього простору МДУ та подякувала міжнародним інституціям, які підтримують життєво необхідні для українських університетів ініціативи.

Своїми діями, своєю участю у проєктах ЄС, коопераціями з міжнародними партнерами університети надають приклад того, як можна конкурувати з європейськими закладами освіти і доводити, що українські виші не гірші, а у деяких випадках, навіть кращі за іноземні. Хочу особисто подякувати вам за незламність і силу духу, за те, що продовжуєте працювати і виховувати нове покоління такими ж стійкими до випробувань – тільки така молодь зможе відбудувати нову Україну,

– представниця МОН України Стелла Шаповал.

Цього дня також до Маріупольського університету завітала координаторка сектору Представництва ЄС в Україні Віра Рибак, яка неодноразово відвідувала київський фронт-офіс незламного вишу та де її завжди раді бачити. 

Ви наполегливо працювали над всіма нашими проєктами і добре те, що вони допомагають вам досягати цілей. Перед вами постають величезні виклики, але сили духу і стійкості, як вже було сказано, не позичати! Тож я впевнена, що наші університети вистоять і я бажаю вам світлого шляху не тільки до нашої Перемоги і відбудови, а щоб молодь почувала себе впевнено у майбутньому нашої країни,

– координаторка сектору Представництва ЄС в Україні Віра Рибак.

Після натхненних слів у бік переміщених університетів до учасників конференції звернувся перший проректор ДонДУВС Єгор Назимко. У своїй промові, підсумовуючи вплив проєкту, він наголосив, що Маріупольський університет – це серце і дух громади, а Донецький державний університет внутрішніх справ – її щит. Підключившись онлайн, завідувач кафедри педагогічних наук Університету Генуї (Італія) Гвідо Аморетті від академічної спільноти висловив вдячність і щирі вітання партнерам. Італійський заклад вітав у своїх стінах українських колег для передачі досвіду зі створення відкритих просторів і допоміг з експертизою для вікриття нових освітніх програм. 

Про результати EDUSPACE та його вплив на трансформацію Маріупольського університету як прогромадського розповіла учасникам конференції команда незламного вишу на чолі з менеджером проєкту, професором кафедри менеджменту та туризму Андрієм Стойкою. 

Сумно, коли завершуються проєкти, які надихають. Своєю системністю EDUSPACE та REDU дали нам змогу з різних сторін підтримати університет, який потребував такої підтримки. Нам пощастило, що ці проєкти були за однією програмою, проте все ж трошки різні. Перший – інфраструктурний, другий – про інституційну спроможність, розвиток англомовної компетентності, цифровізацію і багато іншого, що разом видає чудовий результат,

– менеджер проєкту EDUSPACE Андрій Стойка.

Під час конференції спільноти університетів також поділилися практиками, як їхні оновлені за проєктом простори дають змогу бути корисними громаді, надавати послуги, затребувані людьми. Так в Маріупольському університеті був відкритий прогромадський центр, який виріс із гуманітарного штабу, проводяться культурно-просвітницькі заходи, відновлена діяльність університету третього віку для безперервного навчання.

Перед тим, як продовжити обговорення важливості прогромадської складової переміщених університетів, Андрій Стойка провів для гостей екскурсію відкритими для студентів і громади освітніми просторами: SMART-бібліотекою, лабораторіями STEM-освіти та інклюзивного навчання, аудиторією EDUSPACE, на базі якої був відкритий арт-центр. 

Після огляду оновлених та обладнаних приміщень учасники конференції розділилися для роботи в секціях. Їхня тематика стосувалася розробленню затребуваних освітніх програм і взаємодії з громадою. Обговоривши детальніше те, що було зроблено за проєктом і плани на майбутнє, академічні спільноти університетів долучилися до круглого столу про роль центрів третьої місії в закладах освіти. Захід відбувся у змішаному форматі за участі команди проєкту «Університет-Громади: посилення співпраці» (UNICOM).

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img