Нові знання і творчі захоплення: студентки МДУ про семестр у Литві

Литовський партнер Університет Вітовта Великого радо вітає у своїх стінах спільноту Маріупольського державного університету. Протягом семестру за програмою академічної мобільності Еразмус+ в європейському виші навчалися студентки освітньої програми «Міжнародний бізнес» Дар'я Єгорова та Дар'я Чевичалова. 

Весняний семестр став для Дар'ї Єгорової продовженням здобуття нових знань в Університеті Вітовта Великого, яке вона розпочала ще восени. Натомість інша студентка МДУ набула досвіду мобільності вперше. 

Перебування в литовському виші видалося насиченим для обох дівчат, проте навантаженість для кожної була своя. Дар’я Чевичалова поєднувала навчання з написанням бакалаврської роботи. Попри складнощі, студентка впоралася, закінчивши Маріупольський університет із відзнакою. Серед її предметів в європейському закладі освіти були фінансовий аналіз, економічні системи, стратегічний менеджмент, міграційна політика та етнічні відносини в сучасних державах. Окрім цього дівчина опановувала німецьку мову. Натомість Дар’я Єгорова зазначила, що друге півріччя їй далося легше, адже кількість дисциплін була меншою. Вона продовжила вивчати ті, що пов’язані з оподаткуванням і фінансами, а також іноземні мови – німецьку й французьку, які опанувала достатньо, щоб розуміти носіїв. 

Справжнім задоволенням для студенток стали аудиторні заняття, адже через пандемію COVID-19 і війну в рідному університеті довелося запровадити онлайн-навчання. Лекції від литовських викладачів проходили в стилі TED-talks, що підтримувало інтерес до теми від початку й до кінця пари. Домашньої роботи було небагато і це давало змогу зосередитися на кожному завданні. 

Європейський виш пропонував студентам різноманітні заходи та можливості для творчої реалізації. Дар’я Єгорова долучалася до майстер-класів із малювання в галереї та відвідувала виставки графіки. Зі свого боку Дар’я Чевичалова приєдналася до народного ансамблю Університету Вітовта Великого Žilvitis. Дівчина з чотирьох років займається танцями, а до повномасштабного вторгнення перебувала у складі народного ансамблю народного танцю «Промінь» Маріупольського університету. Новий колектив студентку з України зустрів тепло і вона стала його повноцінною частиною. Дар’я виступала не тільки на університетських заходах, а й на міських святах і на баскетбольному матчі.

До організації деяких подій для української молоді брав безпосередню участь Центр МДУ, який працює на базі литовського партнера. Так Дар’я Чевичалова відвідала благодійний захід «З найтеплішими побажаннями з Литви», а Дар’я Єгорова побувала на зустрічі з Послом України в Литовській Республіці.

Завдяки орієнтаційним дням в університеті новачки вперше знайомляться з новим містом проживання і литовською культурою. За словами Дар’ї Чевичалової життя в Каунасі цікаве та спокійне, нагадувало рідний дім – Україну. Це відчуття виникло через доступні та смачні продукти у порівнянні з іншими європейськими країнами. Також місто має зручне розташування – за годину можна дістатися до столиці і провести там більш світський день, а через доступні квитки перед студентами відкривається вся країна. До прикладу, Дар’я Єгорова здійснила подорож до Вільнюса, Тракая і Клайпеди. Спілкуючись із литовцями, дівчина дізналася про найсмачніші національні страви та місця, які варто відвідати.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img