Досвід навчання студенток МДУ в Університеті Вітовта Великого

Добрий друг спільноти незламних людей Університет Вітовта Великого (Литва) раз у раз запрошує викладачів і студентів на мобільність за програмою Еразмус+.

Цього року молодь Маріупольського державного університету двічі пройшла навчання у виші-партнері – у весняному й осінньому семестрах. Нещодавно зі стажування повернулися студентки Дар’я Єгорова (освітня програма «Міжнародний бізнес»), Орина Васильєва (освітня програма «Філологія. Мова та література (англійська)»), Софія Шустенко (освітня програма «Культурологія»).

Для поглиблення знань і навичок, необхідних для майбутньої професії, дівчата обирали профільні предмети. Так Дар’я відвідувала заняття з управління фінансами бізнесу та маркетингових досліджень, Орина – з британської літератури і творчого письма, Софія – з основ аудіовізуального мистецтва, проєктного планування, культурного розмаїття. Окрім дисциплін за фахом студентки МДУ вивчали іноземні мови, серед яких німецька та французька, вдосконалювали англійську.

Навчання відбувалося в змішаному форматі: на парах, які передбачали аудиторне відвідування, студенти могли за власним бажанням заходити онлайн. Деякі дисципліни передбачали тільки дистанційний формат, як, наприклад, заняття з французької.

Проблем з адаптацією в дівчат не було. Їх підтримувала академічна та студентська спільноти литовського університету, а також інші українці, які навчалися за програмою Еразмус+. До того ж, на початку семестру проводилися заходи, на яких студентки ознайомлювалися з університетом і містом, вивчали базові слова і фрази, необхідні для перебування в новій країні.

Мобільність в іноземному університеті передбачає не тільки відвідування пар, а й насичене студентське життя із зануренням у європейську культуру. Кожна з дівчат знайшла для себе можливості цікавого проведення вільного часу: Дар’я відвідувала творчі заходи на факультеті мистецтв, Орина – музеї, різдвяні ярмарки та концерти. Софія також не оминала музеї та побачила баскетбольний матч місцевого клубу.

Теплими стали зустрічі дівчат із представниками Маріупольського університету, які перебували в Університеті Вітовта Великого з партнерською місією: ректором Миколою Трофименком, делегацією на чолі з проректоркою з науково-педагогічної роботи Тетяною Мареною. Для очільника рідного вишу Софія як майбутня культурологиня провела екскурсію музеєм Міколаса Чурленіса, що в Каунасі.

Наприкінці семестру на студенток чекала перевірка знань. Екзамени також проходили в змішаному форматі – в аудиторії, наприклад для захисту проєктів, та на платформі Moodle для складання тестів. Оцінки за дисципліни, які дівчата вивчали в литовському закладі освіти, будуть зараховані під час сесії в Маріупольському університеті. Крім того, вони отримають сертифікати на рівень знання іноземних мов.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img