Аспіранта МДУ нагородили нагрудним знаком за службу та звитягу

Аспірант освітньо-наукової програми «Культурологія» Маріупольського державного університету Ігор Матюшин нагороджений нагрудним знаком «За службу та звитягу» третього ступеня Командувача об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля.

24 лютого 2022 року, коли російські війська розпочали повномасштабний наступ, Ігор Валентинович, головний адміністратор Донецького академічного обласного драматичного театру та капітан запасу, став на захист рідного Маріуполя і всієї України. Він увійшов до зведеного добровольчого загону головного управління національної поліції Донеччини під орудою ветерана МВС Юрія Горустовича. 

Угрупування займалося патрулюванням міста, охороною публічного порядку та знищувало мітки, які інформували ворога про перебування українських військових і техніки. Також добровольці долучилися до розвезення води для громадян і паливно-мастильних матеріалів для лікарень, посприяли створенню польової кухні біля драматичного театру.

У березні командир віддав наказ Ігорю Матюшину скласти зброю та повернутися до обов’язків головного адміністратора в театрі. На той час культурна споруда стала прихистком для сотень маріупольців, які втратили свої домівки від ворожих обстрілів. Також Юрій Горустович наказав товаришу по службі вижити та розповісти світові правду. 

Наказ Ігор Матюшин виконав – очолив театр, керівництво якого виявилося зрадниками, після зміг вибратися з окупованого міста та в безпечному місці написав п’єсу «Квитки дійсні!». 

У березні 2024 року на паризькому антивоєнному культурному фестивалі Le Doc en Scène відбулася прем’єра вистави за драматичним твором Ігоря Валентиновича. Так світ дізнався правду про життя мирних маріупольців у театрі, на який 16 березня рф скинула авіабомбу.