Віддати борг живим і мертвим: аспірант МДУ – автор п’єси про маріупольський драмтеатр

На паризькому антивоєнному фестивалі документального театру та кіно Le Doc en scène відбулася прем’єра метап’єси «Квитки дійсні!» авторства драматурга Ігоря Матюшина (творчий псевдонім Ігор Тур), який у Маріупольському державному університеті здобуває ступінь доктора філософії за освітньо-науковою програмою «Культурологія».

Дія вистави розгортається під час облоги російськими військами Маріуполя. Актори втілили на сцені образи цивільних, які переховувалися в Донецькому академічному обласному драматичному театрі. Тоді через повномасштабне вторгнення тисячі людей втратили дім, а культурна споруда стала для них єдиним прихистком. Часовий проміжок метап’єси охопив ніч і ранок 16 березня до того, як ворог скинув авіабомбу на театр.

Тож, звідки він взявся, отой «руській мір»?

З пекла. Там народився, виліз на поверхню, а зараз плазує Україною.

– Ігор Тур, «Квитки дійсні!»

Про трагедію драматург знає не з почутих розповідей і новин, які облетіли весь світ. Він, його дружина та донька були серед тих самих «мешканців». До того ж Ігор Тур все ще залишався головним адміністратором театру та в нових умовах продовжив виконання своїх обов’язків. Він був за керівника, адже ті, хто офіційно очолював театр – перейшли на сторону ворога. 

Чому з'явилася ця п'єса? По-перше, я вважаю її появу своїм моральним боргом перед загиблими та вижившими маріупольцями, які перебували в драмтеатрі. Друга причина – люди повинні пам'ятати про цю трагедію. Навіть в Україні її починають згадувати до чергових роковин, роблячи звичайним недовготривалим інформаційним приводом. Третя причина полягає в тому, що я отримав наказ від командира свого загону прибути до театру, скласти зброю, виконувати обов’язки адміністратора, вижити та розповісти правду. 

Вважаю, що на цьому етапі я і борг свій віддав, і наказ виконав,

– драматург Ігор Тур.

Як зазначив автор, метап’єса створювалася протягом 2022-2023 років. До її прем’єрного показу за кордоном відбулися авторські читання в дніпровському театрі. Завдяки цій події організатори фестивалю  Le Doc en scène дізналися про драматичний твір Ігоря Тура та запросили автора поставити виставу на паризькій сцені. На це також вплинув факт, що, з великою ймовірністю, п’єса не буде показана на теренах України.

До постановки були залучені як професійні, так і не професійні актори й акторки. В більшості – українці. Серед них київська акторка Тетяна Лещенко, яка подолала кілометри, щоб зіграти у виставі про маріупольців. Одного з персонажів втілив сам автор. З ним на одній сцені виступив і 15-річний названий син Олександр. До колективу також увійшов громадянин рф, який виїхав із країни на початку повномасштабного вторгнення. Ігор Тур зазначив, що актори були рішуче налаштовані та виклалися, щоб вистава відбулася.

Музи тихіше за гармати, а чути їх – виразніше.

 – Ігор Тур, «Квитки дійсні!»

Прем’єра вистави відбулася 23 березня. Вона зібрала в одному залі французьких та українських глядачів. Серед присутніх були майстри сфери театру та кіно, зокрема відомий французький актор Дені Лаван, з яким Ігор Тур мав честь особисто поспілкуватися.

На театральній сцені вирувало життя звичайних маріупольців, які складали з театральних афіш замінники вікон, тягали воду з протипожежної водойми для побутових потреб, готували їжу на польовій кухні, допомагали нужденним у самотужки створеній медичній службі. Перед глядачами розгорталося дійство – театр у театрі. Персонажі запитували себе, у якому театрі існують вони та чому, на відмінну від театру жорстокості, людство ще не вигадало театр любові чи правди. 

Фестивальний дебют метап’єси «Квитки дійсні!» мав гарні наслідки – плануються ще покази в Парижі та в іншій столиці європейської країни.  

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img