Наукові статті студентів МДУ високо оцінили на конкурсі досліджень

Студентська молодь Маріупольського державного університету активно займається наукою, адже вміння аналізувати, опрацьовувати інформацію, бачити різні шляхи досягнення мети – важливі навички для фахівців у будь-яких сферах.

Приємно зазначити, що дослідження студентів МДУ регулярно отримують схвальні відгуки від журі міжнародних конкурсів. Не винятком стала і цьогорічна участь спільноти незламного вишу у V Міжнародному конкурсі студентських науково-дослідних робіт з економіки, який проводив Комратський державний університет (Молдова).

Студентка IV курсу освітньої програми «Міжнародна економіка» Катерина Лебедєва та магістрант освітньої програми «Міжнародний бізнес» Владислав Дмитрієв представили наукові статті в секції «Економіка та менеджмент». За результатами рецензування обидві роботи посіли перше місце.

Катерина дослідила тему «Економічна безпека України в умовах впливу глобальних факторів» під наставництвом доцентки кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Наталі Балабанової. У статті розглядається економічна безпека з боку її складових, зокрема макроекономічна безпека, як та, що має найбільший вплив на інтегральний рівень економічної безпеки.

У сучасному глобальному світі, коли економічні процеси та ризики не обмежуються національними кордонами, аналіз економічної безпеки набуває все більшої важливості. Він дає змогу виявити слабкі сторони економіки та знайти способи розвитку її конкурентних переваг, приймати рішення про інвестиції та оптимізувати використання наявних ресурсів. Для України – це досить важлива тема, оскільки економічна безпека нашої країни перебуває під загрозою,

– студентка Катерина Лебедєва.

Зі свого боку Владислав досліджував тему «Оцінка розвитку сектору ICT-послуг у національній економіці». Його науковою керівницею стала в. о. завідувача кафедри економіки та міжнародних економічних відносин, доцентка Ольга Захарова. Магістрант розробив інтегральний індекс привабливості сектору послуг інформаційно-комунікативних технологій, щоб виявити рівень розвитку не тільки для держави та підприємств, але і для домогосподарств. Під час дослідження відібрані країни, серед яких і Україна, були розподілені за інтегральним індексом на низький, середній, високий рівні розвитку.

ICT-сектор є доволі новою галуззю, що й викликає цікавість до неї, до того ж інтенсивно розвивається. Це може бути сайт для просування продукту чи для проведення навчання, програма для використання в роботі чи штучний інтелект для допомоги в оптимізації виробничих процесів.

За інтегральним показником Україна отримала непогані результати. Вона є чималим хабом для аутсорсингу, представлена великими IT-компаніями та має багато висококваліфікованих фахівців у цій галузі. До того ж частка експорту ICT-послуг від ВВП України становить понад 4 %. Навіть у 2022 році експорт послуг показав зростання,

– студент Владислав Дмитрієв.