Вивчення мови через мистецтво: доцентка МДУ зацікавила освітян методом викладання

Викладачі Маріупольського державного університету постійно вдосконалюють професійні вміння та охоче діляться власним досвідом. Доцентка кафедри романо-германської філології Наталя Мараховська долучилася до щорічної конвенції «Викладачі англійської – носіям інших мов» (TESOL).

Професійна подія об'єднала в місті Тампа (США) близько 4000 дослідників і педагогів із різних куточків світу. Протягом трьох днів учасники обмінювалися ідеями, тенденціями та розробками у сфері викладання мов, а також налагоджували корисні зв'язки.

Конвенція стала чудовою можливістю для освітянки незламного вишу розповісти про власні напрацювання міжнародній спільноті. Разом із колегою з Вюрцбурзького університету Юліуса Максиміліана (Німеччина) Наталя Мараховська провела чотиригодинний воркшоп «Створення культуровідповідного інклюзивного середовища через візуальне мистецтво в процесі викладання англійської мови як іноземної».

Навчальний захід був спрямований на розкриття потенціалу живопису та фотографії в освітньому процесі для розвитку міжкультурної компетентності учнів і студентів, їхньої обізнаності щодо питань інклюзії та безбар'єрності, подолання в них упередженості й стереотипного мислення. Подібний воркшоп доцентка МДУ проводила на фестивалі науки в Польщі.

Під час нетворкінгу Наталя Мараховська познайомилася з іноземними колегами, які займаються навчанням і допомогою вразливим категоріям населення, серед яких є біженці. Вони зацікавилися дослідницькою роботою української освітянки та виявили готовність долучитися до її майбутніх онлайн-воркшопів.

Користуючись нагодою, доцентка МДУ брала участь у пленарних доповідях, присвячених трансформативній освіті та розкриттю внутрішнього потенціалу людини, презентаціях і воркшопах, на яких обговорювалися інноваційні методи викладання іноземних мов і цифрові інструменти. Особливий інтерес у неї викликали виступи, де висвітлювалися питання інклюзивності та культурного розмаїття.

Я вдячна за можливість долучитися до TESOL 2024 і презентувати результати своєї роботи. Цей цінний досвід уможливить удосконалити методи викладання, розробити нові навчальні матеріали з акцентом на рівність, різноманітність та інклюзію, і краще розуміти потреби студентів,

– доцентка МДУ Наталя Мараховська. 

Фінансову підтримку участі в професійній події освітянка незламного вишу отримала від регіонального відділення з питань викладання англійської мови Посольства США в Україні.