Викладачі МДУ виступили з лекціями на Сілезькому науковому фестивалі

Початок грудня відзначився участю спільноти Маріупольського державного університету у Сілезькому науковому фестивалі у Катовіце (Польща). Приємно відзначити, що лекторами події стали викладачі незламного вишу – доцент кафедри політології та міжнародних відносин Сергій Пахоменко і доцентка кафедри романо-германської філології Наталя Мараховська.

Освітян на свято науки запросили добрі друзі і партнери з Сілезького університету в Катовіце за сприянням представників Центру міжнародної освіти МДУ.

Лекції та воркшопи фестивалю проходили на базі Міжнародного конгрес-центру. Він ділився на тематичні локації і, відповідно до вподобань, кожен учасник заходу міг долучитися до будь-якої із них.

Сергій Пахоменко, який досліджує інформаційні війни, виступив із лекцією про використання історії та історичної пам'яті у політиці двох ворогуючих держав – України та росії. Він не вперше виступав перед європейською аудиторією, розповідаючи про пропаганду як зброю під час воєнного конфлікту. У вересні на запрошення науковців із Литви доцент МДУ став доповідачем на міжнародному конгресі.

Для мене цей фестиваль не був першим досвідом закордонних виступів. Однак, я вперше виступав із доповіддю у такій атмосфері: не було класичних аудиторій – замість них невеликі сцени, а спілкування проходило вільно і кожен, хто зацікавився темою, міг прийти у назначений час, зручно розташуватися у кріслах чи на подушках і послухати лектора,

– доцент Сергій Пахоменко. 

Зі свого боку Наталя Мараховська присвятила свою лекцію-воркшоп розвитку культурної обізнаності та повазі до відмінностей. Разом із викладачкою Маріупольського університету присутні аналізували живопис і фотографії за допомогою методу повільного занурення.

Культурна освіченість допомагає взаємодіяти з представниками інших культур і конструювати міжкультурний діалог. Візуальне мистецтво уможливлює прийняття та розуміння цінностей, традицій, поглядів людей різних культур, дає змогу побачити світ їхніми очима.

Зовсім неочікувано моїми слухачами виявилися як викладачі та студенти, так і учні молодшого шкільного віку. Мені довелося швидко адаптуватися до своєї різноманітної аудиторії – за віком і національністю – та пропонувати картини для аналізу, який могли би здійснити всі учасники. Проте навіть наймолодші із них брали активну участь в обговоренні змісту та сенсів зображень. Ситуація, що склалася, дала змогу відчути інклюзивність і культурне розмаїття на практиці,

– доцентка Наталя Мараховська.   

Подібні воркшопи за темою викладачка МДУ вже проводила в цьому році. Вона зустрічалася зі студентською та академічною спільнотою Університету Масарика (Чехія) і Вюрцбурзького університету Юліуса Максиміліана (Німеччина), з учасниками літньої школи для педагогів на Мадейрі (Португалія) та благодійного проєкту «Соціально-психологічна підтримка українців в Німеччині».