Студентка МДУ – призерка конкурсу есе «Мій Шевченко»

Те, наскільки студенти Маріупольського державного університету талановиті, підтверджують різноманітні творчі змагання. Першокурсниця освітньої програми «Середня освіта. Українська мова та література, зарубіжна література» Ксенія Шапка взяла участь у VI Всеукраїнському конкурсі есе учнівської та студентської молоді «Мій Шевченко».

Конкурс традиційно проводився громадською організацією «Інноваційні обрії України». Цього року свої роботи надіслали понад дві тисячі вихованців українських закладів освіти. Вони представили особисте сприйняття постаті великого Кобзаря, його творчості та значення в сучасному житті українців.

Для участі у конкурсі Ксенія написала есе «Мій Шевченко: «Молюся, Господи, молюсь! Хвалить тебе не перестану!». Робота присвячувалася релігійним поглядам Тараса Григоровича, християнському дискурсу його творів, біблійним образам і мотивам у творчості. Тему студентка досліджувала під керівництвом доцентки кафедри української філології МДУ Ірини Мельничук.
 

Одна зі складних і неоднозначних тем, яка досі викликає дискусії щодо творчості Тараса Шевченка – це його погляд на Бога, віру, церкву. Одні вважають Шевченка глибоко віруючою людиною, інші – ледь не богохульником.
Та річ у тім, що поету завжди було боляче дивитися на цей світ. Адже в нього було дуже загострене почуття справедливості. Тому-то найважливішим у людському житті для поета є чисте серце. За євангельською заповіддю: «Блаженні чисті серцем, адже вони Бога побачать». Христос у поезії Шевченка – не далекий Бог з високої церковної бані, а Той, Хто тебе зціляє і здійснює глибоке перетворення твоєї душі через страждання,

– студентка МДУ Ксенія Шапка.


Підбивання підсумків конкурсу відбулося 9 березня – в день, коли українці зі всього світу святкували 210-річчя від дня народження Тараса Григоровича. За результатами оцінювання журі есе Ксенії та її наставниці відзначене дипломом III ступеня.