Викладачка МДУ прочитала лекції чеським студентам за програмою Еразмус+

Освітяни Маріупольського державного університету із задоволенням діляться власним викладацьким досвідом і результатами досліджень із вітчизняною та міжнародною академічними спільнотами.

У межах програми академічної мобільності Еразмус+ завідувачка кафедри прикладної філології Олена Педченко провела серію лекцій для студентів-славістів Остравського університету (Чехія).

Тематика лекцій стосувалася специфіки жанру видатного твору українського Середньовіччя «Слово о полку Ігоревім…», філософії кохання та життєво-творчого методу літературного модернізму, антиутопії ХХ століття – жанру, який набув особливої актуальності з 2022 року. Студенти виказали цікавість до проблем компаративного розгляду національного епосу, гендерного погляду на літературу доби модернізму та сучасної форми антиутопії, зокрема літератури RPG.

Мені пощастило поспілкуватися з викладачами кафедри славістики Яном Воролом, Ігорем Єлінеком та іншими колегами, серед яких організатор моєї мобільності Вітєзлав Вілетек. Вони познайомили мене з факультетом, особливостями навчання на славістичних освітніх програмах. Ми також обговорили можливості співпраці. Від колег я отримала запрошення долучитися до конференцій і публікуватися в науковому виданні Studia Slavica. Зі свого боку, я запросила їх на міжнародний семінар «Кроскультурні виміри літератури», до публікації у Віснику МДУ. Ми обговорили можливості участі в сумісних проєктах, організації освітньо-пізнавальних онлайн-заходів, гостьових лекцій,

– завідувачка кафедри прикладної філології Олена Педченко.

Участь у програмах академічної мобільності Еразмус+ відкриває широкі можливості для вдосконалення професійного рівня викладачів і розвитку інтернаціоналізації наукової та освітньої складових діяльності факультетів Маріупольського університету. Знайомство з колегами-славістами та налагодження з ними співпраці стали на часі, враховуючи відкриття набору на нову бакалаврську програму «Польсько-українські філологічні студії» та оновлення магістерської програми «Прикладні філологічні студії».