Студенти МДУ отримуватимуть іменні стипендії Михайла Грушевського та В’ячеслава Чорновола

За високі показники в навчально-науковій і громадській діяльностях молодь Маріупольського державного університету відзначена фінансовим заохоченням. Протягом осіннього семестру стипендію М. С. Грушевського отримуватимуть студентки Владислава Деліман, Софія Петрова, Єлизавета Івахненко, Марина Лунга, а стипендію В. М. Чорновола – студент Єгор Кузьмін. 

Владислава Деліман (освітня програма «Культурологія, культурне розмаїття та розвиток громад») має хист до проведення досліджень, а результати охоче представляє на конкурсах і конференціях. Завдяки власним знанням дівчина популяризує українську культуру та розповідає світу про жахи війни. Досвід життя в оточеному місті вона виклала в есе «Із Маріуполем у серці…», з яким перемогла на міжнародному конкурсі. З першого курсу Владислава бере активну участь у житті факультету, наразі обіймає посаду старости групи.

Також демонструє гарні результати в науці, виступаючи на конференціях, конкурсах і засіданнях диспут-клубу Софія Петрова (освітня програма «Міжнародні відносини»). Соціально активна студентка, вона обіймає посаду віцесекретаря Молодіжної громадської організації «Ліга політологів-міжнародників «Дипкорпус», бере участь у всеукраїнських акціях і благодійних заходах. Саморозвитку та самореалізації Софія надає велике значення, тож проходить курси з психологічної підтримки та розвитку soft skills.

Проведення досліджень – важливий компонент підготовки майбутніх педагогів і Єлизавета Івахненко (освітня програма «Початкова освіта») в цьому досягла успіху. На її рахунку участь у наукових заходах міжнародного, всеукраїнського та регіонального рівнів. Студентка є членкинею студентської ради факультету, долучається до університетських заходів. За допомогою неформальної освіти Єлизавета проходить курси для вчителів початкової школи, з професійного розвитку та наставництва.

Сумлінно виконує обов’язки старости групи й активно займається дослідженнями Марина Лунга (освітня програма «Усний та письмовий переклад (англійська, німецька)»). Власні наукові пошуки з філології та перекладознавства дівчина представляє на студентських конференціях і ярмарках досліджень. Студентка успішно опанувала німецьку мову на рівні B2 і як перекладачка допомагає українським біженцям адаптуватися в Німеччині. За допомогою курсів Марина здобуває додаткові знання, так вона пройшла навчальний інтенсив із керування стресом, цифрових медіа, маркетингових стратегій, краудфандингу.

Новоспечений голова Студентської ради МДУ Єгор Кузьмін (освітня програма «Журналістика та соціальна комунікація») активно сприяє власному професійному розвитку. Хлопець регулярно проходить спеціалізовані курси для медійників, а також створює матеріали для українських платформ: «Детектор Медіа», «Східний Варіант», «Накипіло», Platfor.ma. Має членство у Національній спілці журналістів України. Від початку повномасштабного вторгнення знання й вміння за фахом Єгор застосовує в громадській організації «Українська волонтерська служба».