Екологічна справедливість: літня школа задля спільної мети

Молодь Маріупольського державного університету долучилася до Літньої школи «Демократія та кліматична справедливість». До італійського міста Палермо вирушили аспірантка освітньо-наукової програми «Менеджмент» Валентина Абалмасова, освітньо-професійної програми «Менеджмент організацій і адміністрування» Олександра Соловей, студентки освітньої програми «Право» Анна Рабчевська, Таїсія Чехлай, Катерина Кіріченко, освітньої програми «Міжнародні відносини» Анастасія Садовнікова.

Навчальна подорож здобувачок відбулася в межах міжнародного проєкту «Жива лабораторія кліматичної справедливості», який реалізується незламним вишем спільно з Університетом Палермо, Університетом Ровіра і Вірджилі, компанією C.M. SKOULIDI & SIA E.E., асоціацією Sud Ecologia e Cooperazione Onlus.

Літня школа, яка тривала з 1 по 6 липня, дала можливість поглиблено вивчити та обговорити теми глобального значення – палеокліматологію, екологічний перехід, джерела кліматичних прав і тенденції в кліматичній юриспруденції. Учасники школи аналізували проблему зміни клімату з урахуванням різних поглядів: наукового, політичного, правового та соціального. Від експертів вони дізналися про фактори впливу та можливі рішення для ефективного подолання цієї проблеми.

Валентина, Анна і Таїсія виступили з доповіддю «Екологічна шкода від війни: приклад України». Присутні почули історію переміщення незламного вишу до столиці, проблеми, з якими довелося зіштовхнутися у сфері верховенства права, про екоцид, вчинений рф. Як яскравий приклад злочину проти природи дівчата виділили підрив країною-агресоркою греблі Каховської ГЕС. 

Учасники Літньої школи мали можливість поспілкуватися з представниками екологічних асоціацій і неурядових організацій, які працюють у сфері захисту довкілля та прав людини. Такі зустрічі допомогли започаткувати співпрацю, обмінятися досвідом і кращими практиками між молодими дослідниками, науковцями, активістами. Крім того, вдалося розробити спільні стратегії для відповіді на екологічні виклики та сприяння діям для більш сталого та справедливого суспільства.

Школа стала майданчиком для інформування про реальну ситуацію з довкіллям в Україні. Такі заходи допомагають привернути увагу та навести докази, чому катастрофічні наслідки повномасштабного вторгнення слід розглядати як джерело небезпеки для всієї Європи.

Під час зустрічей з представниками екологічних асоціацій ми мали змогу поспілкуватися з юристами-практиками. Одним з обговорених кейсів була справа, в якому Суд Риму визнав неприйнятними запити, запропоновані асоціацією A Sud та іншими, проти Президента Ради міністрів. Хоча справу було програно, вона стала першим правовим прецедентом в Італії щодо зобов’язань стосовно зміни клімату,

– аспірантка МДУ Валентина Абалмасова.

 

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img