Плекання грецької ідентичності в МДУ

Спільнота Маріупольського державного університету відродила традицію святкування важливої події для всього грецького народу – Дня незалежності Грецької Республіки.

25 березня в стінах незламного вишу відбувся урочистий захід, присвячений святкуванню 203-ї річниці проголошення свободи Греції. Разом із Маріупольським університетом організатором події виступила Федерація грецьких товариств України. 

Дуже важливо, що разом із нашими давніми партнерами ми повертаємо важливі традиції. Спільно з федерацією ми працюємо над підтримкою громади, збереженням і примноженням новогрецької мови на факультеті іноземних мов, відновленням наших творчих колективів, зокрема ансамблю «Промінь», в хореографічних номерах якого зосереджено багато традиційних грецьких культурних елементів. Це наш спільний обов'язок і я впевнений, що ми з ним впораємося!

– ректор МДУ Микола Трофименко.

Також до вітального слова долучилися добрі друзі університету – тимчасово повірений у справах Греції в Україні Маноліс Андрулакіс та очільник Федерації грецьких товариств України Степан Махсма. Поважні гості подякували Маріупольському університету за вагомий внесок у збереження грецької культури та самобутності греків Приазов’я.

З МДУ нас пов'язує спільна історія ще з перших років незалежності України. Ми знаємо, як ви любите Грецію і ми навзаєм любимо вас. Сьогодні ми тут, аби підтримати університет та всю Україну до Перемоги. Я знаю, що вона обов'язково буде, а українці й греки Надазов'я процвітатимуть у вільній Україні.

Насправді цей день – початок революції, боротьби греків за свою свободу. Тоді це здавалося божевіллям, тому що як можливо воювати проти великої імперії, проте ми впоралися. 9 років наші предки воювали й отримали омріяну незалежність. Це великий приклад того, що необхідно триматися заради майбутнього,

– тимчасово повірений у справах Греції в Україні Маноліс Андрулакіс.

 

Сьогодні, знаходячись у цих стінах, я хочу зауважити що Маріупольський університет, Федерація грецьких товариств, Посольство Грецької Республіки та Генеральне консульство у Маріуполі були єдиною сім'єю, яка зараз активно відновлюється та відроджує ті ініціативи, що були засновані ще у місті Марії. Я дуже вдячний незламному вишу на чолі з Миколою Валерійовичем за те, що у вас залишився грецький дух. Ми будемо підтримувати його й не дамо йому згаснути,

– очільник федерації грецьких товариств України Степан Махсма.

Важливою частиною урочистого заходу стали творчі виступи колективів незламного вишу та Донецької області. Студентка МДУ Вікторія Голощапова виконала народний грецький танець, а тріо музикантів – традиційні композиції еллінів Приазов’я.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img