Доцент МДУ отримав стипендію для написання англомовного підручника

Іноземна академічна спільнота всебічно підтримує науковців Маріупольського державного університету. Бувши запрошеним стипендіатом Гельсінського університету (Фінляндія), доцент кафедри політології та міжнародних відносин Сергій Пахоменко отримав змогу працювати над дослідницьким проєктом і проводити наукові семінари.

Торік освітянин МДУ успішно пройшов конкурсний відбір на здобуття фінансової підтримки своєї наукової роботи. Стипендія передбачає тримісячне стажування в столичному виші Фінляндії, проте через воєнний стан отримати дозвіл на перебування за кордоном на такий термін неможливо. Фінські колеги пішли на зустріч українському вченому та дозволили приїздити протягом року – по місяцю у різний час.

Відповідно до наукових інтересів Сергій Пахоменко проходитиме стажування в інституті Алексантері – центрі досліджень росії, Східної Європи та Євразії. Саме тут доцент МДУ працюватиме над написанням англомовного підручника «Історичні наративи в пропаганді». В основу книги будуть покладені розроблені викладачем лекційні курси для студентів Латвійського університету та Маріупольського університету.

Перша робоча поїздка в Гельсінкі припала на лютий-березень. Сергій Пахоменко провів два наукові семінари за тематикою майбутньої книги та на тему «Політика пам’яті в Україні: виклики деколонізації». Крім того, доцент незламного вишу консультував колег з інституту Алексантері з підготовки українознавчих курсів і долучався до семінарів інших стипендіатів.

Я працював у доброзичливому та професійному колективі фінських, американських, латвійських дослідників: політологів, істориків, соціологів. Це дуже корисний і неоцінний досвід для мене. Зі свого боку, вважаю, що мені вдалося зацікавити тамтешню академічну спільноту запропонованою тематикою, тому окрім одного обов’язкового наукового семінару, на прохання колег, я провів ще додатковий, присвячений безпосередньо українській історії та політиці пам’яті, адже в котрий раз спостерігаю певний брак знань про Україну в європейській академії,

– доцент МДУ Сергій Пахоменко.

Серед колег українського науковця була латвійська дослідниця Уна Бергмане, яка нещодавно отримала почесне звання «Історик року» в Латвії за книгу «Політика невизначеності. Сполучені Штати, Балтійське питання і розпад Радянського Союзу». У своїй праці вона розглянула тристоронні відносини між Москвою, Вашингтоном і рухами за незалежність країн Балтії наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років. Користуючись нагодою, вчена подарувала примірник власного видання науковій бібліотеці Маріупольського університету.

gallery view
gallery view
img
img