Спільнота МДУ долучилася до дискусії з розвитку української науки в європейській площині

Те, що Маріупольський державний університет є частиною європейського освітньо-наукового простору, підтверджує участь незламної спільноти в масштабних міжнародних заходах. У межах проєкту Польського національного агентства з питань академічного обміну (NAWA) «Міст у майбутнє» освітяни МДУ долучилися до EuroScience Open Forum 2024, який проходив з 12 по 15 червня в Катовіце.

Нагодою представити свій виш скористалися декан навчально-наукового інституту управління Денис Тарасенко, деканка економіко-правового факультету Світлана Калініна, професор кафедри маркетингу та туризму Андрій Стойка, професор кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Роман Толпежніков, доцентка кафедри менеджменту та фінансів Олена Суздалєва, провідна фахівчиня відділу інформації та зв’язків з громадськістю Наталія Стойка.

EuroScience Open Forum – це подія, яка проходить раз на два роки та покликана стати платформою для дискусій про науку та інновації, їхній вплив на суспільство. Програма форуму передбачала лекції, семінари, дебати, майстер-класи, стендові презентації, виставки – загалом понад 100 сесій за участі 400 спікерів. Враховуючи умови глобальних викликів і зміцнення міжнародної наукової співпраці, під час обговорення вчені розглядали науку як фактор змін у житті та те, як саме життя змінює науку.

На панельній дискусії «Дослідження з Україною – найкраща практика для більш інтенсивної співпраці» серед спікерів були освітяни Маріупольського університету. Основна увага під час виступів приділялася відновленню української наукової системи для сприяння інтеграції нескореної країни в Європейський Союз після війни. За тематикою обговорення наслідувало іншу важливу подію – Ukraine Recovery Conference 2024, яка відбулася напередодні в Берліні (Німеччина).

Приклад незламності вищої освіти України представив професор Андрій Стойка. Він розказав про вимушене переміщення Маріупольського університету, руйнівні наслідки російського вторгнення на матеріально-технічне забезпечення, великі зусилля академічної спільноти з побудови нового сучасного закладу освіти. Про навчальний процес і викладацьку діяльність в умовах воєнного стану поділилася з присутніми доцентка Олена Суздалєва.

Варто зазначити, що спікеркою панельної дискусії також була координаторка Альянсу європейських університетів Transform4Europe в Сілезькому університеті в Катовіце Малгожата Мишлівєц. У своєму виступі вона закцентувала на ролі європейських закладів освіти у відбудові України. Маріупольський університет активно співпрацює з Сілезьким університетом і не зі слів знає про вагому підтримку польських колег. Спільні зусилля академічних спільнот спрямовані на розвиток вищої освіти й наукової царини України невіддільно від Євросоюзу. 

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img