Ментальне здоров’я в закладах освіти: МДУ долучився до всеукраїнської ініціативи

В умовах воєнного стану турбота про учасників освітнього процесу настільки ж важлива, як забезпечення якості самої освіти. Реагуючи на виклики сьогодення, українські університети впроваджуватимуть ефективну систему піклування про психічне здоровʼя. 

26 лютого перша проректорка Маріупольського державного університету Олена Булатова долучилася до зустрічі-наради представників закладів вищої освіти. 

Об’єднання академічної спільноти відбулося у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за сприяння Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти і науки України.

Перша частина зустрічі підіймала питання психологічного стану українців під час війни, а також роль університетів у підтримці метального здоров’я суспільства – від підготовки фахівців відповідного спрямування до створення дбайливого середовища навколо освітян і студентів. 

Наступна складова наради дала змогу академічній спільноті поділитися успішно реалізованими практиками у власних вишах і взяти участь в обговоренні, як зробити заклади вищої освіти фортецями стійкості та розробити цілісну систему піклування про психічне здоровʼя. 

Професорка незламного вишу Олена Булатова розповіла про напрями підтримки, які здійснює університет за цільовими групами впливу. Це заходи з адаптації першокурсників, опрацювання психотравм, профілактики професійного вигорання. Крім того, виконуючи прогромадську функцію та місію по збереженню ідентичності рідного міста, МДУ повертає маріупольцям у Києві відчуття дому, що психологічно важливо в умовах переміщення.
 

Історія нашого закладу освіти сьогодні свідчить про ту стійкість, яку ми маємо. Викладачі, студенти, співробітники та їхня незламність і ментальне здоров’я – це запорука успішного розвитку університету зараз і після нашого повернення в Маріуполь. Тому такий проєкт має бути реалізований. Ми бачимо ініціативи з боку міжнародних і національних партнерів, зацікавлення серед закладів освіти, які представлені на цій зустрічі. Нас об’єднують і тримають цінності, які визначають нашу дію, 

– перша проректорка МДУ Олена Булатова.


Маріупольський університет долучиться до подальших кроків виконання всеукраїнської ініціативи з підтримки ментального здоров'я в освітніх установах, серед них проходження підготовки тренерів курсу з самодопомоги та вдосконалення освітніх програм. 

gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img