Доцентка МДУ отримала відзнаку за наукову статтю з кримінального права

Наукова діяльність академічної спільноти Маріупольського державного університету сприяє змінам на краще у різних галузях. Свій внесок у регулювання суспільних відносин роблять викладачі кафедри права.

Навесні громадська організація «Всеукраїнська асоціація кримінального права» оголосила про проведення Конкурсу наукових робіт, присвяченого пам’яті професора В. Я. Тація. Науковець був засновником і багаторічним керівником об’єднання.

Як членкиня асоціації до дослідницького змагання долучилася доцентка кафедри права Анна Політова. Відповідно до умов конкурсу викладачка МДУ подала на розгляд президії асоціації дві наукові статті, опубліковані у 2021 і 2022 роках.

Перше дослідження, проведене в співавторстві, стосувалося дискусійних питань розділу проєкту Кримінального кодексу України про злочини проти волі й гідності людини. У другій авторській роботі підіймалася тема міграції та торгівлі людьми в умовах збройного конфлікту.

За результатами вивчення та рецензування поданих на конкурс 30 наукових статей президія асоціації ухвалила рішення присудити Анні Політовій третє місце в номінації «Кримінальне право» за внесок у розроблення проєкту Кримінального кодексу України.

Спробувати свої власні сили – це стимул для подальшого творчого розвитку. Я завжди беру участь у різних наукових заходах і конкурсах від асоціації, частиною якої є.

Кожен науковець може висловити свої зауваження, що стосуються проєкту Кримінального кодексу України. Разом із доцентом Михайлом Акімовим у науковій статті ми зазначили недоліки, які побачили в розділі «Злочини проти волі і гідності людини». Нами було запропоновано авторські визначення понять «право на свободу» та «право на особисту недоторканність», аргументовано, що поняття «представник іноземної держави» містить неточності у формулюванні, висловлено зауваження до редакції статті «Протиправне позбавлення волі людини» та представлено авторську редакцію,

— доцентка Анна Політова.

Урочисте вітання переможців конкурсу наукових робіт відбулося під час щорічної науково-практичної конференції, організованої Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого та ГО «Всеукраїнська асоціація кримінального права». Викладачку Маріупольського університету нагороджено дипломом ІІІ ступеня та відзнакою.