Визначна постать МДУ: Костянтин Балабанов

Людина, яка 28 років очолювала Маріупольський державний університет, Людина багатогранна, цілеспрямована та працьовита, Людина багатьох талантів – дипломат, педагог, вчений. З нагоди Ювілею Костянтина Балабанова згадуємо неоціненний внесок освітянина у становлення та розвиток незламного вишу.

У джерелах історії університету стоять завзяті й амбітні люди, які прагнули надати маріупольцям різноманітності у виборі фаху. Саме в Костянтині Васильовичу побачили того самого керівника, який був здатен очолити молодий заклад освіти – гуманітарний коледж при Донецькому державному університеті.

Роботи було неймовірно багато, через що доводилося ночі проводити у стінах кабінету. Проте ці зусилля увінчалися успіхами. За невеликій проміжок часу коледж перетворився на університет, перепрофілювався з гуманітарного напряму на класичний за прикладом вишів Греції. Саме ця країна стала першим закордонним партнером маріупольського закладу освіти, що обрав шлях збереження та популяризації грецької самобутності Приазовського краю. 

При Костянтині Балабанові в МДУ була розроблена власна модель міжнародної діяльності. Саме закордонні зв'язки стали візитівкою університету, який прагнув переймати кращий досвід у галузі науки та освіти, обмінюватися культурними надбаннями. За його каденції маріупольський виш долучився до великої сім'ї європейських університетів у межах Болонського процесу.

Як дипломат Костянтин Васильович розвивав і зміцнював партнерства з державотворчими, науковими й освітніми установами іноземних держав. Так Маріупольський університет вітав у своїх стінах президентів Греції та Кіпру, численні делегації, а на його базі відкривалися представництва й культурні центри різних країн світу – від Європи до Азії.

Передавши керівництво своєму учню – Миколі Трофименку, Костянтин Балабанов продовжує брати участь у житті університету як радник ректора. Також він активно займається педагогічною діяльністю, ділячись з майбутніми міжнародниками й політологами своїм значним досвідом.

Родина Маріупольського університету щиро бажає ювіляру міцного здоров'я, великого щастя, родинної злагоди, сил і життєвої енергії, щоб якомога довше залишатися при улюбленій справі.

Вже понад 30 років я працюю у чудовому колективі, де панує атмосфера поваги, підтримки та професіоналізму. Багато і сумлінно працюючи, ми досягали великих успіхів за підтримки друзів і партнерів університету.

Не можу не радіти, що важлива частина мого життя знайшла продовження під керівництвом нашого випускника, мого учня – талановитого і перспективного керівника Миколи Трофименка. У нових складних умовах він зміг зберегти Маріупольський університет і продовжує динамічно розвивати його, зміцнюючи міжнародний авторитет України,

– Костянтин Балабанов.