Студентка МДУ поділилася досвідом навчання в Остравському університеті

Студенти Маріупольського державного університету навчаються не тільки в рідному незламному виші, а й у закладах освіти Європи. Таку можливість їм надає програма академічної мобільності Еразмус+. Весняний семестр студентка освітньої програми «Культурологія» Софія Шустенко провела в Чехії, збагачуючи свої знання в Остравському університеті.

Дівчина вже мала досвід навчання у вишах Європи, серед яких литовський Університет Вітовта Великого, тож швидко адаптувалася на новому місці. Ознайомитися з Остравським університетом і краще зрозуміти чеську культуру студентці допоміг координатор проєкту Еразмус+ від гостинного вишу.

Оскільки у МДУ Софія опановує фах культуролога, для навчання в Чехії дівчина обрала схожий напрям – мистецтвознавство. Серед дисциплін, які вона вивчала, були історія мистецтва Центральної Європи, образотворче мистецтво, невербальна комунікація. Також студентка пройшла курс чеської мови для іноземців.

Заняття мали аудиторний формат. Особливих відмінностей в освітньому процесі Софія не помітила, до того ж – те, як проходили лекції, їй нагадало навчання в Маріуполі до повномасштабного вторгнення.    

Для оцінювання знань студентів враховувалися активність на парах і підсумкові роботи. Після закриття всіх предметів Софія отримала виписку з оцінками, які були зараховані їй до диплома – дівчина закінчує навчання на IV курсі та зовсім скоро стане дипломованою фахівчинею.

Перебуваючи в новій країні, студентка МДУ відвідала один із найбільших музеїв етнографії  – Валаський музей просто неба. Дівчина дізналася, як зберігають свою матеріальну нерухому культуру чехи, отримала збірки наукових матеріалів про музеї такого типу та зробила нотатки майбутньої наукової статті.

Це був цікавий досвід мобільності. Багато чого все ж відрізнялося від моїх минулих освітніх поїздок. Наприклад, навчання було схоже на наше українське – майже такий самий підхід, а ще кампус був не таким сучасним, як студмістечка інших європейських закладів освіти, в яких я була. Також довелося поєднувати навчання в чеському університеті з підготовкою до випуску в МДУ, тому було трішки важко. Однак я цілком задоволена можливістю відвідати Чехію та Остравський університет, здобути нові навички та корисні знання, 

– студентка МДУ Софія Шустенко.

Остравський університет і Маріупольський університет поєднують гарні партнерські відносини. Восени минулого року чеській заклад освіти вітав у своїх стінах незламних викладачів кафедри культурології для обміну досвідом.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img