Викладачі МДУ оновили програми дисциплін завдяки стажуванню в Чехії

Переймати найкращі європейські освітні практики викладачам Маріупольського державного університету допомагають робочі поїздки за кордон. Упродовж трьох тижнів представники кафедри культурології – завідувачка кафедри, професорка Юлія Сабадаш і доцент Степан Янковський – проходили стажування в Остравському університеті, що у Чехії.

Європейський виш запросив освітян МДУ у межах реалізації проєкту «Нарощування потенціалу вищої освіти в Україні та Молдові у 2023 році» за сприянням Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Відповідно до напряму професійної діяльності Юлія Сабадаш і Степан Янковський ознайомилися з факультетом мистецтв Остравського університету. Плідне спілкування з колегами дало змогу не тільки більше дізнатися про роботу структурного підрозділу, а і намітити подальші плани співпраці. Вдалося домовитися про публікації у наукових виданнях, співорганізацію міжнародної конференції, проведення відкритих лекцій, мобільностей для студентів.  

За період стажування освітяни брали участь у тренінгових заняттях із дистанційного навчання на платформі Moodle, англійської мови та психології. Особливо корисними стали здобуті комунікативні навички з іноземної. Викладачі отримали цінні поради і методичні матеріали з листування англійською мовою, а також підготовки презентацій і публічних виступів.

Після ознайомлення з підходами до дистанційного навчання Остравського університету можна впевнено сказати, що рівень цифровізації навчального процесу в Маріупольському університеті відповідає європейському. Наприклад, найновітніший Moodle чеських колег є таким самим, що і у нас. Ми навіть більш цифровізовані, адже українським освітянам доводиться відповідати на виклики, які не поставали перед академічною європейською спільнотою,

– професорка Юлія Сабадаш.

Завдяки стажуванню освітяни незламного вишу змогли оновити навчальні програми дисциплін, які використовуються у підготовці фахівців-культурологів: «Соціокультурний розвиток регіону», «Прикладна культурологія», «Етика мережевого спілкування», «Філософія культури».

Особливим моментом модернізації програм є той факт, що ми перебували в європейському освітньому просторі. Спілкування з чеськими колегами та доступність ресурсів бібліотеки Остравського університету надали можливість по-новому поглянути на зміст навчальних програм. Вдалося змінити деякі аспекти в цілях і тематиці дисциплін, переглянути їхню інформаційно-джерельну базу, по-іншому спроєктувати індивідуальні завдання,

– професорка Юлія Сабадаш.

Ще один викладач Маріупольського університету впровадив набутий досвід у власну педагогічну діяльність. Завідувач кафедри англійської філології Остап Бодик узяв участь у річній програмі професійного розвитку, яка надала змогу перейняти найкращі світові практики. Більше про це можна знайти за посиланням.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img
img