Майбутній кампус МДУ: мрія, яка стане реальністю

«Сьогодні ми будемо мріяти про майбутнє» – з таких слів ректора Маріупольського державного університету Миколи Трофименка розпочався захід, який став початком побудови сучасного світоглядного кампусу в Києві для спільноти Донеччини. 17 жовтня в головному корпусі майбутнього студмістечка МДУ пройшла презентація візій майбутнього освітнього комплексу. Подія стала урочистим завершенням і підбиттям підсумків архітектурного конкурсу ідей на кращу концептуальну проєктну пропозицію.

Передача великої території під кампус у власність переміщеному закладу освіти – унікальний випадок. МДУ, який втратив все через повномасштабну війну і був релокований до Києва, завдяки своїй незламності знайшов підтримку. За ініціативи міністра освіти і науки України Оксена Лісового виш отримав у власність майновий комплекс Київського вищого професійного училища машинобудування та комп’ютерно-інтегрованих технологій: ділянка землі у 4 гектари та площа загальним обсягом у 13 тисяч м².

Люди наповнюють простір. Його можна зробити прекрасно відремонтованим – новим, сучасним, технологічним, але якщо в ньому немає Духу, який створює спільнота, він буде мертвим навіть при найкращих архітектурних рішеннях.

Для мене дуже важливий Маріупольський університет. З початком війни у 2014 році жоден із переміщених університетів не став носієм локальної ідентичності. Сьогодні частиною великої української мрії є повернення територій, тому ми маємо формувати такі центри, які б не просто мріяли, а діяли. Сподіваюся, що побачу унікальний кейс зі створення світоглядного університету Приазов'я та Донбасу, який буде об'єднувати спільноти, зберігати інтелектуальний потенціал і генерувати стратегії, ідеології, рішення для відновлення цього краю і, головне, готувати для цього людей,


– міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.


Проєкт реконструкції вже має назву – «Незламний кампус Незламного університету». Її запропонував Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Маріупольського університету. В межах проєкту передбачається створення унікального простору з гуртожитком, місцями для творчого і професійного зростання, зокрема для проведення курсів реабілітації та перепідготовки військових і громад Донеччини. 

Для реалізації перспективної ідеї МДУ став ініціатором конкурсу на пропозиції реконструкції будівлі під кампус університету майбутнього. За перемогу змагалися 37 студентів архітектурних та дизайнерських спеціальностей Київського національного університету будівництва і архітектури. У фінал пройшли три кращі проєкти, автори яких представили власні візуальні бачення академічній спільноті незламного вишу та членам журі.

Роботи фіналістів оцінювали міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Олександр Шевченко, радниця-уповноважена Президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна, радниця-уповноважена з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник, директор SCM з міжнародних зв'язків і роботи з інвесторами Джок Мендоза-Вілсон, головна виконавча директорка Big City Lab Вікторія Тітова, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Олексій Дніпров, голова Спілки ректорів закладів вищої освіти України Петро Куліков. Від спільноти незламних до складу журі увійшли ректор Микола Трофименко та голова студентської ради Єгор Кузьмін.

Присутніх вразили підходи та ідеї, закладені у творчі проєкти – філософія, екологічність, енергоефективність. За підсумками конкурсу першою премією відзначили Іванну Воробканич, другу премію отримала Христина Прокопенко, третю – Олексій Река.

За останні два з половиною роки ми навчилися перетворювати наші мрії у проєкти і успішно їх реалізовувати. Після втрати всього є бажання й обов'язок відбудувати краще, ніж було. Ми розпочали дуже потужний, перспективний, надихаючий проєкт – про майбутнє, про перемогу, про незламність. Думаю, це буде затишне місце для нашої академічної родини, тож всі разом будемо створювати найкращий у країні та Європі кампус,


– ректор МДУ Микола Трофименко.


Для втілення проєкту в життя Маріупольський університет залучить експертизу провідних фахівців із зеленого будівництва Альянсу європейських університетів Transform4Europe, а також урбан-бюро Big City Lab, що має великий досвід у трансформації міст, дитячих садочків, шкіл, закладів професійної освіти. Крім того, ведуться переговори щодо внесення проєкту до програм відбудови України від Німеччини, Італії, Литви та інших європейських країн.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img