«Підтримаємо вас в усьому»: МДУ відвідала міністерка освіти Німеччини

У межах робочого візиту до України Маріупольський державний університет відвідала німецька делегація на чолі з федеральною міністеркою освіти та досліджень Німеччини Беттіною Штарк-Ватцінгер. Разом з іноземними гостями до вишу завітали представники Міністерства освіти і науки України, Посольства Німеччини в Україні, закладів вищої освіти. 

Сучасний простір МДУ став місцем для обговорення діяльності університетів в умовах повномасштабного вторгнення та співпраці двох дружніх країн на освітньо-науковій ниві.

Від академічної незламної спільноти шанованих гостей зустрів ректор Микола Трофименко. Вперше очільник познайомився з міністеркою минулого року в Берліні з нагоди поїздки на річницю встановлення партнерства між Німеччиною та Україною.

Під час знайомства з Маріупольським університетом Микола Трофименко провів для німецької делегації екскурсію освітнім корпусом, який за невеликий проміжок часу зазнав великих змін. На власні очі міністерка побачила лабораторії кібербезпеки та інклюзивної освіти, музей з експонатами новітньої історії МДУ. Також гості мали змогу ознайомитися з візуальними рішеннями для майбутнього студентського містечка в межах масштабного проєкту-реконструкції «Незламний кампус Незламного університету».  

Люди, які втекли від жахів війни в Маріуполі, розмістилися тут, у старій будівлі радянських часів, яка зараз крок за кроком відновлюється. Університет, що втратив усе, робив усе, що в його силах, аби продовжувався освітній процес. New York Times назвав МДУ джерелом непохитності, і саме так він став відомим в усьому світі. Незламний університет є тим духом, яким володіє його спільнота.

Ви створюєте перспективи своєю наполегливою працею, міжнародною підтримкою, чіткою спрямованістю на майбутнє. І ми підтримаємо вас в усьому, що зможемо зробити,

– федеральна міністерка освіти та досліджень Німеччини Беттіна Штарк-Ватцінгер.

Спілкування німецьких та українських представників проходило в укритті. Цей простір був обраний невипадково, адже найбільш яскраво передає реальність української освіти – попри щоденну загрозу продовжувати навчатися, щоб потім побудувати нову, ще кращу країну.   

До президії панельної дискусії увійшли міністерка освіти та досліджень Німеччини Беттіна Штарк-Ватцінгер, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, міністр фінансів і науки Саарленду Якоб фон Вайцзеккер, президент конференції ректорів Німеччини Уолтер Розенталь, ректор Маріупольського університету Микола Трофименко.

На початку заходу очільник МОН представив німецькій стороні присутніх ректорів вишів Києва та Харкова. Спільноти кожного з цих закладів демонструють неймовірну стійкість, відданість своїй справі та країні. Освітяни ділилися власним досвідом роботи в умовах війни, збереження наукового потенціалу, відбудови зруйнованої інфраструктури. Зі свого боку німецька делегація висловила захоплення українською академічною спільнотою та запевнила про подальший розвиток співпраці між країнами у сфері освіти й науки.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img