Рік відкриттів: доцентка МДУ Олена Пефтієва проводила дослідження з італійськими колегами

У часи воєнних хвилювань підтримка європейських колег стала надійною опорою для викладачів Маріупольського державного університету. На запрошення академічної спільноти Туринського університету, що в Італії, доцентка кафедри прикладної філології Олена Пефтієва приєдналася до реалізації дослідницької програми Soft and Oral Skills for Management. 

Протягом року освітянка МДУ забезпечувала методологічне супроводження програми і долучалася до всіх етапів її виконання. Дослідження стосувалося аналізу лінгвістичних навичок студентів італійського вишу, збору інформації про їхні очікування щодо рівня володіння англійською мовою під кінець навчального року, а також розробки інтегрованої моделі для перевірки компетентностей відповідно до стандартів CEFR: читання, говоріння, письма та аудіювання. 

Академічний рік Олени Пефтієвої не обмежився участю в одному досліджені. Разом з італійськими колегами вона приєдналася до освітнього проєкту ECOCARE від PolarRES і Малої академії наук України, покликаного розповісти школярам про навколишнє середовище. Доцентка МДУ переклала українською мовою A Story about Knowledge («Оповідання про знання»), адаптувала та переклала Tarumã, waters that speak («Тарума, води, які розмовляють»).

Моя участь у проєкті полягала у розповсюдженні знань за допомогою перекладу, щоб зробити їх доступними для широкої спільноти. Чим більше дітей буде залучено до екологічної освіти сьогодні, тим більше дорослих будуть дбати про нашу планету завтра,

– доцентка Олена Пефтієва.

Як вчена, чиєю головною пристрастю є лінгвістика, Олена Пефтієва не втратила нагоди взяти участь і у наукових заходах. У Падуанському університеті (Італія) в межах міжнародної конференції вона долучилася до дискусії про академічну свободу. Крім того, на запрошення колег з Університету Суонсі (Велика Британія) дослідниця провела семінар про сучасні словотвірні тенденції в англійській мові на прикладі нових слів, зафіксованих Оксфордським словником. 

Академічний рік, що минув, став особливим і насиченим на події, знайомства та зустрічі з колегами, які є моїми близькими друзями і з якими я готова і далі співпрацювати. Вважаю, що 21 століття – це період активних наукових досліджень заради миру, нашої планети та наших наступних поколінь. Я була щаслива долучитися до кожного проєкту і зробити свій внесок,

– доцентка Олена Пефтієва.

У вересні освітянка незламного вишу розпочне академічний рік у Сілезькому університеті, що в Польщі. Наукове стажування триватиме шість місяців.

gallery view
gallery view
img
img