Наука об’єднує та дарує нам майбутнє

Представники Маріупольського державного університету взяли участь у визначній щорічній події – Сілезькому науковому фестивалі у Катовіце (Польща). Він став початком ініціативи «Європейське наукове місто 2024 у Катовіце», у межах якої планується проводити наукові заходи протягом всього наступного року.

Напередодні спільнота незламного вишу вирушила до Польщі для закріплення офіційного співробітництва з Університетом Сілезії та залучення до організації активностей фестивалю.

Свій внесок до проведення свята науки зробили фахівці Марія Кустікова та Вадим Ялі, викладачка Олена Педченко, студенти Юлія Пісоцька, Анастасія Безугла, Катерина Кіріченко, Дем’яна Репко, Вероніка Радченко, Таїсія Чехлай, Ілона Сташук, Віталій Шебаніц, Кіра Боканча, Анастасія Руденко, Анна Рабчевська, Анжеліка Саурабх. Протягом двох підготовчих тижнів вони знайомилися з польськими колегами, вивчали історію фестивалю, готували локації, відвідували мальовничі місця регіону.

На урочистому відкритті Сілезького наукового фестивалю виступив ректор Маріупольського університету Микола Трофименко. Зі сцени він подякував добрим друзям незламного вишу за всебічну підтримку та підкреслив важливість подальшої співпраці. Особливо зворушливим моментом вітального слова стала передача прапору представникам Сілезького університету від бійців батальйону спеціального призначення «Донбас». Українські воїни зробили підписи на стязі на знак подяки від батька студентки Таїсії Чехлай за те, що молодь України гостинно зустріли у Сілезії – дали можливість провести час у безпеці та відвідати один із найбільших фестивалів науки Європи.

Польський заклад освіти вже тривалий час залишається стратегічним партнером МДУ у межах Альянсу європейських університетів Transform4Europe. Завдяки спільноті Сілезького університету співробітники, викладачі та студенти незламного вишу мали змогу ставати участиками академічних мобільностей, наукових досліджень і культурних заходів. З цієї нагоди Микола Трофименко відзначив титулами Амбасадора Маріупольського університету проректора з міжнародного та внутрішнього співробітництва Томаша Петржиковского, координаторку проєкту Transform4Europe Малгожату Міслівець і Сілезький університет у Катовіце, нагороду за який прийняв ректор вишу Ришард Козіолек.

Протягом трьох днів фестивалю делегація МДУ відвідувала воркшопи, лекції, наукові шоу, на яких дізнавалася про цікаві винаходи та явища. Серед лекторів події були і представники Маріупольського університету – доценти Сергій Пахоменко та Наталя Мараховська. 

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img
img
img
img