Доценти МДУ перейняли європейський досвід у межах проєкту Open4UA

Спільнота Маріупольського державного університету долучилася до навчальних сесій у межах реалізації проєкту Еразмус+ «Відкрита наука для української системи вищої освіти» (Open4UA). Воркшопи проходили на базі Делфтського технологічного університету (Нідерланди) та Вільного університету Брюсселя (Бельгія), які є одними з партнерів проєкту.

Для здобуття нових знань та обміну досвідом до європейських вишів вирушили завідувач кафедри англійської філології, доцент Остап Бодик і в.о. завідувача кафедри економіки та міжнародних економічних відносин, доцентка Ольга Захарова.

Перший воркшоп, який відбувся в Делфтському технологічному університеті, присвячувався впровадженню відкритої науки на національному рівні. Учасники обговорювали систему управління дослідницькими даними, роль центрів цифрових компетенцій, формування та підтримку відкритих наукових спільнот, створення культури прозорості у вищій освіті, а також використання підходу стимулів і мотивації для дотримання відповідних ідей.

Зі свого боку доценти Остап Бодик та Ольга Захарова розповіли про застосування принципів відкритої науки та поширення академічних цінностей у власному університеті. На основі вивчення досвіду нідерландських колег освітяни МДУ розробили та представили проєкт плану просування кращих практик відкритої науки, який при подальшому ґрунтовному опрацюванні може стати дорожньою картою для спільноти незламного вишу.

Після навчального інтенсиву в Нідерландах доценти Маріупольського університету вирушили до Бельгії для участі в другому воркшопі. Базою його проведення став Вільний університет Брюсселя. Освітяни обговорювали оцінювання якості й ефективності дослідницької діяльності як на рівні окремого науковця, так і установи. Європейські колеги поділилися власними способами оцінювання досліджень, а також особливостями закріплення цих практик на інституційному та національному рівнях.

Групові дискусії дали змогу учасникам воркшопу сформували пропозиції щодо впровадження відкритої науки й удосконалення методики оцінювання наукових робіт, що мають бути враховані Міністерством освіти і науки України під час розроблення відповідного законодавства й прийняття рішень.

У квітні на представників Маріупольського університету чекатиме третій воркшоп у межах проєкту Open4UA, який пройде в Університеті Любляни (Словенія).

gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img