Плекаючи здорову націю: дослідження студенток МДУ відзначено на всеукраїнському конкурсі

Студентська молодь Маріупольського державного університету не припиняє демонструвати таланти за фахом, підкорюючи наукову царину. Студентки освітньої програми «Початкова освіта» Каріна Канченко та Валерія Зіньковська стали призерками V Всеукраїнського конкурсу наукових робіт «Здорова дитина – здорова нація». Його проведення забезпечив Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка.

Для участі в конкурсі студентки МДУ дослідили тему «Реалізація діяльнісного підходу у формуванні здоров’язбережувальних компетентностей здобувачів початкової освіти». Науковим керівником дівчат виступила доцентка кафедри педагогіки та освіти Ольга Грошовенко.

Дослідниці розглянули ефективність створених під час освітнього процесу умов для формування у дітей знань і навичок, які допомагають у різних життєвих обставинах діяти на користь своєму здоров'ю. Набуття таких компетентностей студентки досліджували в контексті діяльнісного підходу – методу навчання, завдяки якому діти опановують нове самостійно в процесі власної навчально-пізнавальної діяльності.

Дуже важливо розвивати в дітях любов до спорту, до здорового харчування, щоб у них була мотивація до цього, а не через примушення. Наш експеримент у межах дослідження показав, що це можливо, що формування здоров'язбережувальних компетентностей може проходити весело та цікаво через застосування діяльнісного підходу, 

– студентка МДУ Крістіна Канченко.

На початку експерименту діти приносили у школу шкідливу їжу, зокрема солодкі цукерки, та їхнє відношення до неї було задовільне. Щоб пояснити дітям користь здорової їжі, ми разом робили звіряток і смайлики з овочів. Наприкінці дослідження діти змінили свою думку щодо їжі. Вважаємо це плюсом у реалізації нашої роботи, 

– студентка МДУ Валерія Зіньковська.

На конкурс надійшло 122 роботи від представників 42 закладів вищої освіти України. Оцінювання передбачало два тури: рецензування та підсумкову науково-практичну конференцію. За результатами конкурсу студентки Маріупольського університету посіли третє місце.