Навчатися в Університеті Аліканте за програмою Еразмус+: досвід студенток МДУ

Подорожувати світом і збагачувати свої знання, щоб стати справжнім профі – можливість, яку надає своїм студентам Маріупольський державний університет. Завдяки міцним і дружнім зв’язкам із європейськими закладами освіти молоді незламного вишу завжди раді. За програмою мобільності Еразмус+ студентка освітньої програми «Туризм» Андріана Ткач і магістрантка освітньо-професійної програми «Міжнародні відносини» Анна Павлюк пройшли семестрове навчання в Університеті Аліканте (Іспанія).

Для обох дівчат досвід навчання за кордоном став першим і дійсно незабутнім. Студентки розповіли як проходило навчання, знайомство з культурою, період адаптації, а ще про організаційні моменти, які стануть у пригоді майбутнім учасникам мобільності.

Добір на мобільність

Про актуальні можливості навчатися в іноземних університетах повідомляють фахівці Центру міжнародної освіти Маріупольського університету. Для цього як майданчики для інформування студентів  використовуються офіційний сайт вишу і тематичний Телеграм-канал. Зазвичай конкурсний добір на весняний семестр відбувається восени, а на осінній – весною. За словами Андріани та Анни пройти конкурс на мобільність не просто, адже багато охочих. Тому рівень іноземної мови вирішує багато. Наприклад, Анні допомогло те, що вона добре володіє іспанською та мала переконливе бажання поїхати до Університету Аліканте.

Навчання та складання іспитів

Перед початком навчання студенти обирають бажані для опанування дисципліни. Важливо враховувати, що деякі викладаються англійською, а деякі – мовою країни перебування. Андріана, яка опановує в МДУ туристичний фах, обрала предмети за профілем: стратегічний маркетинг, створення бізнесу, управління людськими ресурсами, англійську мову для туризму і, звісно, іспанську. Зі свого боку Анна як міжнародниця вирішила підсилити мовні навички, тому вивчала англійську та іспанську рівня В2, переклад та інтерпретацію тексту. 

В Університеті Аліканте викладачі поєднують виклад теоретичного матеріалу з практичними завданнями під час занять в аудиторії, щоб студенти могли ставити запитання одразу в разі їх виникнення. Здобувачі створювали багато презентацій і часто працювали в команді.

Для завершення навчання, як і всі студенти Університету Аліканте, Андріана та Анна робили групові проєкти з кожного предмету та складали іспити. На думку дівчат, це було не складніше ніж в МДУ, єдиною відмінністю є формат – тільки офлайн. Після вони отримали довідки про успішне закінчення семестру в європейському закладі освіти та сертифікати, які підтверджують володіння мовами.

Проживання і стипендіальне забезпечення

Університет Аліканте співпрацює з декількома приватними гуртожитками, тому пропонує орендувати простір в одному з них. З оформленням документів також допомагає виш. Ритм життя в Іспанії відрізняється від того, до якого звикли українці, тому потрібно дещо почекати, особливо коли стосується документації.

Стипендії від Еразмус+, яку отримували студентки МДУ, цілком вистачило для того, щоб покрити витрати на житло, харчування і побутові потреби, вдавалося навіть здійснювати невеличкі подорожі коштом цього фінансування.

Адаптація та знайомство з країною

Для знайомства з Університетом Аліканте молоді з різних країн проводили екскурсію кампусом, а студентське самоврядування організовувало заходи для інтеграції. Як і всі учасники програми Еразмус+, Андріана та Анна відвідували заняття разом із іспанськими здобувачами. Такий підхід сприяє швидшій асиміляції з місцевим населенням. 

В європейському виші багато молоді навчається за програмою мобільності, тому Еразмус офіс працює дуже активно. Спільні вечері, ігри, поїздки – це частина того, що пропонується іноземним студентам.

Академічна мобільність – це не тільки про здобуття нових знань, а і про знайомство з культурою. Андріана та Анна відвідали Валенсію, в той час у місті проходив відомий фестиваль вогню Фальяс. Також були подорожі до Барселони та невеличких міст біля Аліканте, а саме Ельче, Бенідорма, Денії, Альмерії. 

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img