Студентки МДУ дослідили емерджентну грамотність для наукового конкурсу

На початку весни для здобувачів освіти проходять Всеукраїнські студентські професійні творчі конкурси наукових робіт. Продемонструвати свої знання з педагогічного фаху вирішили студентки 4 курсу освітньої програми «Початкова освіта» Маріупольського державного університету Карина Канченко й Аліна Годорожа.

Під науковим керівництвом доцентки кафедри педагогіки та освіти Лариси Присяжнюк дівчата підготували наукову роботу на тему «Формування емерджентної грамотності дітей в контексті наступності дошкільної і початкової освіти».

Поняття «емерджентна грамотність» в нас ще не достатньо розповсюджене. Це словосполучення має іноземне походження, заміною (синонімом) є «читацька компетентність». Тема ця є важливою, бо зараз ми говоримо про наступність від дошкільної до початкової освіти та реформування цих систем, відходимо від традиційних форм роботи з дітьми до більш сучасних і модернізованих,

– студентка Карина Канченко.

Загалом у науковому змаганні зі спеціальності «Початкова освіта» взяли участь 32 студентські наукові роботи від молоді зі всієї України. За результатами рецензування був сформований рейтинг із восьми праць, визнаних претендентами на перемогу. Серед них – конкурсна робота Карини та Аліни.

На підсумкову конференцію були запрошені кандидати на призові місця. Студентки незламного вишу успішно презентували результати свого наукового дослідження. За рішенням професійного конкурсного журі робота дівчат визнана однією з кращих і відзначена дипломом ІІ ступеня.

У роботі ми окреслили етапи та періоди формування емерджентної грамотності у дітей, як її розвиток впливає на засвоєння в школі учнями навички читання. Також розглянули, які методи для цього потрібно використовувати та як можуть бути залучені батьки.

Ми дуже детально дослідили проблематику, перевірили її на практиці. Експеримент показав, наскільки важливим є розвиток емерджентної грамотності, адже вона формується у дітей з народження до початку читання і, що важливо, вона несвідома. Нічого просто так не створюється природою, не закладається в нас, тож потрібно це з розумом використовувати,

– студентка Карина Канченко.

Нагадаємо, що за свої успіхи в навчанні, науковій і громадській діяльностях Карина й Аліна відзначені іменною стипендією імені М. С. Грушевського.