Лекції студентам і дискусії з дослідниками: викладач МДУ відвідав п'ять європейських країн

Доцент кафедри політології та міжнародних відносин Маріупольського державного університету Сергій Пахоменко протягом травня-червня здійснив другу освітньо-наукову подорож за кордон. Успішно пройшовши конкурсний добір, освітянин незламного вишу став запрошеним стипендіатом інституту Алексантері Гельсінського університету (Фінляндія). Перша робоча поїздка припала на лютий-березень.

Як і під час попереднього стажування, Сергій Пахоменко читав лекції студентам, спілкувався з колегами-дослідниками, працював над майбутнім англомовним підручником «Історичні наративи в пропаганді».

Окрім проведення дослідження, для доцента МДУ стажування стало чудовою можливістю збагатити власні знання. Перебуваючи в Гельсінському університеті, він відвідував лекції та дискусії професора з міжнародної безпеки Оксфордського університету Роя Елісона. Під час неформального спілкування британський дослідник особливо цікавився Маріуполем і Маріупольським університетом.

Цього разу освітньо-наукова подорож викладача незламного вишу не обмежувалася однією країною – Фінляндією. Сергій Пахоменко відвідав Литву, Норвегію, Латвію та Швецію.

На запрошення заступника декана факультету політичних наук і дипломатії Університету Вітовта Великого, амбасадорки МДУ в Литві Айсте Жемайтите доцент МДУ провів публічну лекцію на тему «Російсько-українська війна – передісторія та (не) вивчені уроки». Слухачами стали студенти різних спеціальностей, які вивчають політологію для набуття міждисциплінарних знань.

З наступною доповіддю освітянин незламного вишу виступив у Будинку літератури в Осло. Прочитати лекцію «Україна у 20 столітті: будівництво нації та боротьба за свободу», а також долучитися до дискусії Сергія Пахоменка запросила українська громада в Норвегії за ініціативи доцентки кафедри історії та археології МДУ Світлани Арабаджи – науковиця працює над власним дослідженням в Університеті Осло.

Користуючись нагодою, викладач відвідав Латвійський університет, де вперше за два роки роботи як запрошений доцент провів лекції наживо. До цього Сергій Пахоменко виходив на зв’язок зі студентами онлайн попри блекаути. Крім того, освітянин МДУ зустрівся з колегами, з якими реалізує інший дослідницький проєкт, присвячений вивченню політики та культури пам’яті в Латвії. Накопичуючи український досвід із декомунізації, команда розроблятиме практичні рекомендації для створення нового міського простору в Ризі.

Після доцент долучився до щорічної конференції «Політичні історії конфліктів: соціальні розколи, політичні ідеології, зіткнення суверенітетів» в Університеті Содеторн (Швеція). Окрім власного виступу з доповіддю, Сергій Пахоменко мав змогу послухати публічну лекцію відомого сучасного українського історика, професора Гарвардського університету Сергія Плохія, а також поспілкуватися з ним особисто.

Це було дуже напружене, але неймовірно цікаве науково-просвітницьке «турне». Лекції та виступи на конференціях були на різні теми, іноді проходили майже нон-стоп, хоча всі й були дотичні Україні. Важко виступати англійською кожен раз перед новою аудиторією. Щось вдавалося, щось не дуже, але бачу зацікавленість закордонних колег у співпраці зі мною і вважаю, що треба і надалі доносити наукове знання про Україну в доступній формі, орієнтуючись на різні цільові аудиторії – від академії до громадськості. В цьому контексті дуже радий запуску проєкту English4Ukraine,

– доцент МДУ Сергій Пахоменко.

gallery view
gallery view
img
img