Презентація нового проєкту Еразмус+

Влітку цього року Маріупольський університет став частиною команди з реалізації амбітного проєкту “Digital University – Open Ukrainian Initiative” («Цифровий університет – відкрита українська ініціатива».  11 жовтня 2023 р. відбулась його презентація для академічної спільноти України.

Проректорка з науково-педагогічної роботи Маріупольського університету Тетяна Марена взяла участь у презентації.

Ідея створення такої системи якнайкраще відповідає пріоритетам розвитку Маріупольського університету сьогодні. З-поміж іншого, участь у цьому проєкті є критично важливою задля підтримки тісного зв’язку вишу з маріупольською громадою, зокрема нашими викладачами та здобувачами, які сьогодні розпорошені по всьому світу,

– Тетяна Марена, проректорка МДУ

Європейська  Комісія забезпечила спеціальне вікно можливостей для України в рамках Програми Еразмус+ у відповідь на виклики, з якими зіткнулася українська вища освіта через повномасштабне вторгнення Росії. За результатами спеціального конкурсу 2023 року проєкт DigiUni був відібраний для фінансування Програмою Європейського Союзу Еразмус+.

Команда проєкту, об’єднує міжнародне партнерство Університетів та організацій із Франції, Німеччини, Іспанії, Чехії та Польщі, 10 українських університетів разом із Міністерством освіти і науки України, Міністерством цифрової трансформації України, Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти та Українською асоціацією ІТ-професіоналів.

Спираючись на найкращі практики ЄС, команда створить в Україні уніфіковану цифрову освітню екосистему, яка забезпечуватиме безперервну, якісну, інклюзивну та прозору освіту незалежно від місцезнаходження студентів та викладачів, використовуючи цифрові інновації в освіті. Проєкт також спрямований на підтримку студентів, які продовжили навчання в Україні під час воєнного стану, та сприяння зміцненню зв’язків між українськими університетами, їхніми студентами та співробітниками, які були змушені залишити Україну. Також у фокусі проєкту також популяризація Українських студій та залучення іноземних студентів та закордонних українців до української освіти загалом. Проєкт забезпечить синергію та тісну співпрацю між українськими університетами-партнерами для подолання викликів, з якими зіткнулася українська освіта під час воєнного стану, поширюючи результати проєкту на інші університети, а також сприятиме у системному підходу до майбутнього відновлення вищої освіти України.

Презентував проєкт Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка (національний координатор консорціуму з реалізації проєкта), Володимир Бугров  наголосив, що майбутній Цифровий університет як цифрова освітня екосистема в Україні забезпечить рівний доступ до якісної вищої освіти в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення.

Філіп ван Депуле, заступник Генерального директора з питань інновацій, цифрової освіти та міжнародного співробітництва, Генеральний директорат з питань освіти, молоді, спорту та культури Європейської Комісії підкреслив, що Європейська Комісія буде і надалі підтримувати Україну в контексті розвитку освіти стільки, скільки потрібно.

Сьогодні ми презентували новий проєкт Erasmus+ «DigiUni», який відкриває нові можливості для українських студентів і системи освіти країни. Я пишаюся тим, що ЄС постійно вдосконалює співпрацю з Україною у сфері вищої освіти.

– Ремі Дюфло, заступник Голови Представництва ЄС в Україні 

Проєкт Еразмус+ DigiUni сприятиме посиленню реформ вищої освіти в Україні, підкреслив Дмитро Завгородній, заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації.

Валерія Іонан, заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції, зазначила що Проєкт Еразмус+ DigiUni популяризуватиме цифровізацію вищої освіти України.

Ольга Будник, радник-уповноважений Президента України у справах Президентського фонду підтримки освіти, науки і спорту, акцентувала увагу на важливості забезпечення рівного доступу до якісної вищої освіти в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення як пріоритету для України.

Наталя Стукало, заступниця Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, запевнила, що Нацагенство з радістю долучиться до всіх ініціатив проєкту. За її словами, ще не всі університети перейшли до онлайн-освіти й розуміння, що якісний контент освітніх програм не можна побудувати на базових принципах педагогіки, а треба переходити до логіки й кіберлогіки. Розуміння цього лежить в основі сучасних онлайн-програм.

Додактово, проєктом передбачено створення Відкритої Хартії – DigiUni-Ukraine, мета якої – об’єднання університетів України у потужні альянси, куди зможуть приєднатися університети України, та брати участь у наповнені платформи власними матеріалами, а також користуватися вже наявними від європейських партнерів.

Усе тільки починається, попереду 4 роки амбітної мети. Ми говоримо про широкий доступ до освіти – і для тих, хто в Україні, і за кордоном, і про іноземних студентів, і про тих, хто готовий вивчати Україну. Команда готова реалізовувати свою амбітну мету за допомогою міжнародних партнерів і абсолютно всіх стейкголдерів. Працюймо разом! 

– підсумувала зустріч координаторка Національного Еразмус-офісу в Україні Світлана Шитікова.

Спільнота МДУ вже почала розробляти стратегію цифровізації, яка у майбутньому допоможе створити зручні інноваційні платформи для навчання та викладання.

Підготовлено за матеріалами Представництва ЄС в Україні

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img
img