Вплив літератури на суспільство: наукова робота студентки МДУ високо оцінена на міжнародному конкурсі

Наукова діяльність студентів – це не тільки поглиблення знань за фахом, а й можливість досліджувати теми, які викликають інтерес поза навчанням. Вже вдруге студентка освітньої програми «Філологія (англійська, французька)» Еліна Силенко стала призеркою Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт за нетипове дослідження.

Організаторами та засновниками творчого змагання виступив Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, співорганізаторами – європейські заклади освіти. Це єдиний в Україні конкурс студентських наукових робіт, який проводиться під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.

Для свого наукового проєкту Еліна обрала тему «Мотив роздвоєння особистості в романі «Американський психопат» Брета Істона Елліса, або Як серійний маніяк став мемом та кумиром». Дівчина працювала над дослідженням під наставництвом професорки кафедри англійської філології Наталії Городнюк.

Студентка МДУ проводила опитування серед людей різного віку, визначаючи їхню думку щодо сенсу закладеного в романі, симпатії або антипатії до персонажа Патріка Бейтмена. Після Еліна аналізувала відповіді, рецензії критиків і сам текст, щоб зрозуміти, чому так багато підлітків вважають головного героя взірцем для наслідування і як це може вплинути на суспільство.

Образ Патріка Бейтмена став культовим і зміг пройти шквал критики, постаючи одним із найцікавіших антагоністів в історії літератури й кінематографу. Його образ здатен відкрити очі на проблеми природи людини та сутності суспільства, але для розуміння цього потрібен детальний розгляд і глибоке занурення у його суть. Проте через поверхове знайомство із фільмом багато людей, а саме підлітків, почало ідеалізувати і захоплюватися саме поганими вчинками Бейтмена. Через популяризацію Патріка як успішного та поважного героя, деякі молоді люди почали намагатися уподібнюватися йому. Звичайно, вони не починають вбивати, проте час від часу схвально реагують, коли це роблять інші, або самі стають жорстокими та забувають базові правила поведінки в соціумі, 

– студентка МДУ Еліна Силенко.

Цього року в конкурсі взяло участь понад 500 студентських наукових робіт. Їхніми авторами стали представники 137 закладів вищої освіти з 30 країн Європи, Західної та Східної Азії, Сполучених Штатів Америки.

Дослідження студентки МДУ було відібрано для фінального захисту, яке відбулося 6 червня. За результатами оцінювання робота Еліна Силенко посіла третє місце на Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт за спеціальністю «Філологія».