Обʼєднуємось, щоб служити: МДУ завершив участь у проєкті REDU

12 квітня на базі Маріупольського державного університету відбулася ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Особистість, університет, суспільство: взаємодія в умовах змін». Цей захід офіційно завершив масштабний і довготривалий проєкт «Відродження переміщених університетів: посилення конкурентоспроможності, підтримка громад» (REDU) за сприяння Європейського Союзу. 

Для підбиття підсумків до фронт-офісу незламного вишу завітали фахівці установ, без яких реалізація проєкту була би неможливою:  Представництва ЄС в Україні, Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України, Британської Ради в Україні, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

Конференція розпочалася з пленарного засідання. Першою до присутніх із вітальними словами звернулася координаторка сектору: освіта і наука Представництва ЄС в Україні Віра Рибак. 

Я впевнена в тому, що та спроможність, яку ви набули протягом командної роботи в надзвичайно складних умовах, вона надасть вам можливості зустріти всі виклики сьогодення, окрім війни, це реформи та організаційні процеси. 
Надзвичайно надихаюче, що ми проводимо цю конференцію в стінах Маріупольського державного університету, який став візитівкою незламності не тільки переміщених університетів, а й спільнот як маріупольської, так і української загалом, 

– координаторка сектору Представництва ЄС в Україні Віра Рибак.

Після керівниця проєкту REDU, радниця при дирекції Інституту вищої освіти НАПН України Світлана Калашнікова виступила з презентацією, під час якої окреслила з чого починався проєкт, як трансформувався через виклики та які загальні результати отримав.

У формулі нашого проєкту: зміни, партнерство, взаємодія та вплив. Це те що тримало нас на плаву всі ці чотири роки і те, що нам давало змогу рухатися вперед. 
За роки спільної роботи ми з вами пережили три дуже змістовні трансформації. Перша трансформація проєкту була пов'язана з COVID, коли, власне, було перекреслено дуже багато очних івентів, ми переструктурували наш британський компонент, тому що ніхто нікуди не міг їхати. Потім була друга реструктуризація, пов'язана з організаційними змінами в консорціумі. І, власне, третє – це переміщення, війна, кардинальна зміна проєкту.
Мені здається, найцінніше, що можна вписати до впливу проєкту, це той рівень довіри, який ми досягли між собою і який досягли університети стосовно суспільства. І це той рівень відданості, який ви демонстрували всі ці роки освіті України та вашій справі, 

– керівниця REDU Світлана Калашнікова.

Також на пленарному засіданні слово тримали очільники університетів-учасників REDU. Вони розповіли, чим для їхніх академічних спільнот став проєкт.

Нам цей проєкт допоміг вижити, допоміг стабілізуватися в тих невизначених умовах, коли було дуже важко і коли ми намагалися встати. Нам проєкт допоміг визначити, куди ми рухаємось і хто ми є, що ми будуємо, для кого будуємо. Сьогодні Маріупольський університет і є Маріуполь. Ми – місто, воно в нас живе. За різними обставинами ми зараз працюємо, щоб бути реальним центром для громади і не тільки маріупольської, но і всієї Донеччини. Університет – це не тільки освітній процес, це набагато більше. Ця війна сьогодні, вона ведеться не за території, а за людей. Ми з вами зберігаємо ідентичність, зберігаємо розуміння, що ми ці території ніколи не забудемо – після Перемоги повернемося туди і відбудуємо,

– ректор МДУ Микола Трофименко. 

Про успішне залучення британського досвіду до проєкту, тренінги з інтернаціоналізації та підвищення мовних компетентностей різних цільових груп розповіла керівниця відділу освітніх програм Британської Ради в Україні Людмила Таценко. Своєю чергою директорка Інституту вищої освіти НАПН України Ірина Драч поділилася, що досвід реалізації проєкту REDU став дуже важливим для команди Інституту, оскільки вони як дослідницька установа дуже прагнуть, щоб дослідження мали реальні практичні результати та реальний зв'язок із життям університетів.

Перед тим, як поринути в обговорення за ключовими напрямами проєкту, очільник незламного вишу провів для гостей екскурсію. Завдяки REDU Маріупольський університет здійснив великий прорив у своїй діяльності. Під час стратегічних сесій спільнота героїчних людей визначила стратегію розвитку, в яку заклала концепції цифровізації та орієнтованості на громадськість. Так партнери проєкту змогли побачити Civic Center, який пропонує низку послуг, корисних людям різного віку, і залучає широку спільноту до освітньо-культурних заходів на базі університету.

Після знайомства з оновленими просторами незламного вишу учасники конференції розділилися за тематичними секціями. У робочих групах вони обговорили, що вдалося або не вдалося реалізувати в межах проєкту та визначили завдання на перспективу, щоб не зупинятися на досягнутому. Для цього в університеті працювало сім технічно оснащених локацій, зокрема укриття. Секції були присвячені ключовим напрямам проєкту: цифровізації, освітньому процесу, англомовної компетентності, студентському самоврядуванню, стратегуванню, роботі з громадами, управлінню фінансами. 

Результати своїх обговорень модератори робочих груп презентували під час загальних фінальних зборів. Серед слухачів був присутній Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров. У своєму звернені до академічної спільноти він наголосив, що коли університет живий, йому є що сказати про перспективи, а Маріупольський університет і Університет Даля є саме такими живими університетами. Представник МОН подякував проєкту REDU, що допоміг релокованим закладам освіти закріпитися в Києві. Також він порадив знайти університетам свою унікальність, адже в столиці велика конкуренція. У Маріупольського університета Олег Шаров знайшов унікальність у його сучасному освітньому просторі. 

Яскравим завершенням конференції стала церемонія вручення сертифікатів, подяк, грамот, подарунків учасникам. Користуючись урочистою нагодою очільник Маріупольського університету Микола Трофименко від імені академічної спільноти нагородив Світлану Калашнікову почесною відзнакою МДУ за вагомий внесок у розвиток незламного вишу та забезпечення стратегічних напрямів його діяльності. Також ректор вручив подяки найбільш активним представникам спільноти героїчних людей у втіленні проєкту REDU.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img