МДУ продовжує співпрацю зі словацьким Інститутом археології

Освітяни Маріупольського державного університету взяли участь у дослідницькому семінарі «Рятувальна археологія в Словаччині та Україні: досвід та перспективи». Захід організований Інститутом археології Словацької Академії Наук, з яким незламний виш об'єднують багаторічні партнерські відносини.

До обговорення актуальних питань долучилися доцент кафедри історії та археології, керівник археологічних експедицій МДУ В’ячеслав Забавін і завідувач кафедри політології та міжнародних відносин, доцент Максим Булик. Обидва викладачі мають багатий досвід проведення досліджень пам'яток минулого. 

Семінар передбачав дискусію щодо відновлення роботи над вивченням археологічної спадщини України на звільнених територіях у повоєнний період. У цьому науковцям Маріупольського університету стануть у пригоді запозичений європейський, зокрема словацький, досвід з організації археологічних досліджень, розроблення спільних з партнерами проєктів, що передбачають залучення коштів Європейського Союзу. Крім того, учасники обговорювали реалізацію спільних ініціатив, що мають на меті формування науково-технічної та інтелектуальної основи для вирішення поточних соціальних проблем і створення умов для діяльності молодих учених.

Користуючись нагодою, викладачі МДУ більш тісно поспілкувалися з директором Інституту археології Матеєм Рутткаї та його заступниками – Люцією Бенедіковою та Карлом Пієтою. Разом дослідники підбили підсумки співробітництва між установами за 2018-2023 роки. Результатом стало підписання оновленого договору про наукове співробітництво на наступні п’ять років. 

За роки співпраці разом з Інститутом археології ми реалізували кілька спільних проєктів, наприклад, наші студенти змогли пройти міжнародне стажування у Словаччині.

Завдання, що стоять перед нами на сьогодні, набагато ширші і виходять за рами звичного наукового співробітництва. Перш за все, це питання, які стосуються відновлення археологічних досліджень на деокупованих територіях із урахуванням проблем, що виникли під час вторгнення росії в Україну. Вони пов’язані з необхідністю створення нових підходів до проведення археологічних розвідок і розкопок, що значно підвищать рівень професійної підготовки науковців.

Наші словацькі колеги інтегровані у загальноєвропейський науковий простір і готові надати свою допомогу. Ми плануємо продовжити проведення спільних археологічних експедицій, розробляти проєкти, тематика яких охоплювала б інтереси українських і словацьких дослідників,

– Максим Булик.

Перебуваючи у Словаччині В’ячеслав Забавін і Максим Булик мали змогу ознайомитися з новітніми археологічними досягненнями, матеріально-технічною та інформаційною базою Інституту археології. Особливу увагу освітяни звернули на сучасні практики камеральної обробки матеріалів, здобуті під час польових археологічних досліджень: реставрацію та консервацію знахідок, 3D-моделювання, фото- та графічну фіксацію.

Наразі доцент В'ячеслав Забавін проходить довготривале робоче стажування у Словаччині. Про це більше можна знайти за посиланням.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img