Студентки МДУ отримали практичний досвід інтеграції іноземців до литовської освітньої спільноти

Молодь Маріупольського державного університету долучилася до проєкту Еразмус+ «Інтеграція та адаптація іноземних студентів» (INTERADIS). У його межах магістрантка спеціальності «Право» Анастасія Безугла і студентка IV курсу спеціальності «Менеджмент» Юлія Пісоцька пройшли двотижневе стажування в Університеті Миколаса Ромеріса, що у Вільнюсі, для отримання практичного досвіду інтеграції до литовської освітньої спільноти. 

Європейський виш об’єднав представників університетів-учасників з України проєкту INTERADIS, а також студентів з Італії, Німеччини, Грузії, Туреччини, Японії, які проходили етап адаптації для навчання за обміном у новому для себе закладі освіти. 

Перші дні перебування у Литві присвячувалися знайомству, після чого, вже на лекціях і у вільний час, молодь комфортно почувалася в інтернаціональному суспільстві.

Усі заходи, спрямовані на адаптацію, українські студенти і студенти за обміном відвідували разом. Анастасія та Юлія знайомилися з Університетом Миколаса Ромеріса, з його адміністрацією та викладачами, були присутні на урочистій церемонії початку навчального року і презентації освітнього порталу, під час екскурсій побачили столицю Литви та її історичну пам’ятку – місто Тракай. Крім того, учасникам стажування показали, як відбувається освітній процес в університеті та працює програма із залучення іноземних студентів. 

У нашій програмі стажування після навчальної частини завжди був вільний час з екскурсіями, щоб ми могли ближче познайомитися з литовською культурою. Було дуже багато пропозицій відвідування музеїв, концертів і театрів та більш за все запам’яталася поїздка у Тракай. Там ми змогли побачити не тільки навколишню красу, а ще й скуштувати традиційну кухню. Також мені, як студентці правничої спеціальності, сподобалася екскурсія до Сейму Литовської Республіки – вищого законодавчого органу країни. Вона стала надихаючою перед початком нового навчального року,

– Анастасія Безугла.

Не втратили можливості студентки МДУ розповісти міжнародній спільноті про рідний незламний виш. Підбиваючи підсумки в останній день стажування дівчата поділилися досвідом відновлення Маріупольського університету після переміщення та наголосили, що подорож до Литви дозволила не тільки розширити власний світогляд, а ще й представити свій університет, заявити про його прагнення працювати попри війну та підтримувати країну. 

До стажування долучилася молодь з різних куточків України. Атмосфера серед учасників панувала дуже дружня. В кінці нашого перебування в Університеті Миколаса Ромеріса всі студенти висловили подяки литовській спільноті за величезну допомогу, яку надає їхня держава Україні. Дуже хочу використати набутий досвід стажування і сподіваюся, що після завершення війни ще більше іноземних громадян матимуть змогу відвідати нашу країну та навчатися у Маріупольському університеті. Хотіла би у майбутньому бути серед розробників програми адаптації у рідному виші, 

– Юлія Пісоцька.

Маріупольський університет ще один рік реалізовуватиме проєкт INTERADIS. На представників університетів-учасників чекатимуть Форум іноземних студентів, академічна мобільність, воркшопи з міжкультурної комунікації, тренінги зі сталого розвитку.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img