Діти роботі не завада: викладачі МДУ сімейним колом налагоджували наукову співпрацю з польськими колегами

Представники кафедри маркетингу та туризму Маріупольського державного університету доцентка Інна Аракелова і старший викладач Антон Лісютін пройшли стажування у Сілезькому університеті в Катовицях.

Наукова подорож відбулася у межах проєкту All for One програми Польського національного агентства з питань академічного обміну NAWA «Солідарність з Україною».

Протягом місяця викладачі МДУ зустрічалися з польськими професорами для обговорення питань міграції, економічної підтримки та професійної активізації українських жінок в умовах війни, зокрема у сфері мікробізнесу.

Катовіце є прикладом вдалої реновації промислових об’єктів та їхньої адаптації до сучасного міського середовища. У вільний час родина освітян відвідувала історичні музеї, середньовічні замки, срібну і соляну шахти, квітучі парки та маленькі міста навкруги столиці воєводства.

Цікавим виявився досвід маркетингу територій Воєводства Сілезія. Гадаю, що зможемо його використати для створення стратегій із відновлення деокупованих територій України. Особливо це стосується промислових регіонів Сходу. Також він стане в нагоді у моїх дисертаційних дослідженнях, де питання маркетингу територій є одним з основних при формуванні державної міграційної політики,

– Інна Аракелова.

Особливістю стажування став його сімейний формат – науковці вирушили до Польщі разом із дітьми. Поєднання робочого процесу, досліджень і відпочинку склалися у насичену програму ознайомлення з місцевістю та заглиблення в культурні традиції.

Я звикла завжди працювати разом із дітьми – всі пари, екзамени і заліки вони були зі мною. З ними повне занурення у робочий процес – це постійна історія. 

Моя старша донька на неофіційному обіді із задоволенням спілкувалася французькою з професоркою Ренатою Янковською. Вони обидві обожнюють цю мову. Молодші, загалом, займалися «професійним» малюванням. 

Діти дуже люблять з нами подорожувати по роботі. Часто слухають мої лекції онлайн та, іноді, питають, про що вони. Тут їм була цікава екскурсія університетом, майже пів дня ми провели в археологічному музеї.

– Інна Аракелова.

За результатами стажування освітяни досягнули домовленостей щодо подальшої співпраці та проведення сумісних наукових досліджень, які будуть розміщені у наукових журналах Сілезького університету.