Символ надії: у Польщі відкрився Центр Маріупольського університету

Через повномасштабне вторгнення громадяни України були вимушені шукати безпечне місце на території Європи. Більшість мріє повернутися додому, тож дружні країни всебічно підтримують ініціативи, які покликані зберегти зв'язок українців із рідною країною. 

Завдяки польським партнерам 24 жовтня на базі Сілезького університету в Катовіце відкрився Центр Маріупольського державного університету. Він стане не лише платформою для наукових проєктів та обміну знаннями, а й джерелом процвітання культурних ідей, містком між українською молоддю в Польщі та вишами України для успішного вступу.

Це вже другий осередок МДУ для об'єднання українців за кордоном – перший відкрився на базі Університету Вітовта Великого в Литві минулої осені. Все це стало можливим завдяки міжнародній співпраці в межах Альянсу європейських університетів Тransform4Europe.

Зі спільнотою незламних урочисту подію розділили друзі й партнери за Альянсом. На початку заходу до присутніх звернувся ректор Сілезького  університету Ришард Козіолек, який зацитвував есе відомого історика Нормана Девіса «Маріуполь». У творі наводяться варіанти розвитку міста після повномасштабної війни: окупація, відновлення українською владою або перетворення на руїни. Ришард Козіолек наголосив, що попри все Маріуполь відродиться знову.

Своєю чергою очільник МДУ Микола Трофименко подякував польським колегам за підтримку й наголосив на подальшому укріплені міжнародних зв’язків незламного вишу.

Наше спільне завдання разом із партнерами по Transform4Europe не тільки поглиблювати міжінституційну співпрацю, а й працювати з українськими біженцями та школярами, які проживають за кордоном, робити все можливе для збереження їх української ідентичності.Тож напрацьовуємо абсолютно нову експертизу і розширюємо розуміння європейських університетських альянсів! Й, звичайно, щодня доводимо, що Маріупольський університет – це більше ніж університет,

– ректор МДУ Микола Трофименко.

Важливою частиною відкриття стало підписання Угоди про створення Центру МДУ в Польщі. Її офіційно підписали ректори університетів-партнерів. Координацію новоствореного осередку забезпечуватиме доцентка кафедри менеджменту та фінансів Олена Суздалєва.

Відкриття цього Центру – це не просто розширення географії нашого університету. Він є символом надії, відновлення та міжнародної співпраці. Партнерство з польськими колегами – яскравий приклад того, як освіта може долати кордони й допомагати відновлювати регіони, що постраждали від лиха. Ми можемо впливати на розвиток суспільства, відновлювати соціальні зв'язки, готувати нове покоління молодих людей, які прагнуть будувати майбутнє, засноване на мирі та співпраці,

– координаторка Центру МДУ в Польщі Олена Суздалєва.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img