Ректор МДУ Микола Трофименко зустрівся з першою леді Литви та поспілкувався з українцями за кордоном

Під час робочої подорожі до Литви ректор Маріупольського державного  університету Микола Трофименко мав унікальну можливість поспілкуватися з високопоставленими державними діячами країни Балтії та громадянами України, які вимушено покинули домівку.

11 жовтня очільник незламного закладу освіти разом із фахівчинею Центру міжнародної освіти МДУ Катериною Горюновою та проректоркою з міжнародного співробітництва Університету Вітовта Великого Вільмою Бієйкене зустрілися з першою леді Литви Діаною Наусєдєнє. Вони обговорили відкриття Центру МДУ на базі литовського вишу, який допомагатиме українській молоді здобувати вищу освіту на Батьківщині, та відзначили значущість довгорічної співпраці двох університетів для європейської інтеграції України.


Після цього ректор Микола Трофименко та перша леді Діана Наусєдєнє взяли участь у дискусії про важливість української діаспори у глобальному контексті. До розмови долучилися Надзвичайний і Повноважний Посол України у Литовській Республіці Петро Бешта, інституційна координаторка альянсу Transform4Europe Університету Вітовта Великого Інета Дабасінскієне, активістка з України Юлія Доброскок та представники української спільноти. Організатором виступив Український центр, заснований за ініціатив перших леді України та Литви у червні 2022 року.

 

Ми знаємо скільки було загиблих у Маріуполі і все ж його Дух – незламний. Сьогодні ми зустрічаємося з ректором Маріупольського університету, який уособлює цю силу і непохитність. Литовський народ як ніхто знає про тяжку долю тих, хто втратив свій рідний дім, тому зробить усе можливе для того, щоб дати українцям усю необхідну підтримку,


– перша леді Литви Діана Наусєдєнє.


Протягом декількох годин учасники спілкувалися з українцями, яким довелося шукати прихисток через повномасштабне російське вторгнення. Зустріч підкреслила особливу роль української діаспори в європейському просторі, зокрема у Литві.
 

Ви – найбільший скарб держави. Поки ви тут – ви будете багато вчитися, опановувати мови, переймати досвід і ставати найкращими фахівцями, щоб повернутися додому та розвивати нашу вільну європейську Україну. 


Хочу подякувати першу леді Литви, Посла України у Литві за багату і активну роботу з українцями. Я дуже сподіваюся і вірю, що Центр Маріупольського університету Університету Вітовта Великого стане частиною тієї великої місії, яку виконує Український центр у Вільнюсі,


– ректор МДУ Микола Трофименко.

 

Ми дивимося на вас і вчимося вашої сміливості. Важливо, щоб ви зрозуміли, що ви і є те майбутнє, яке відбудовуватиме Україну, створюватиме успішну спільноту і разом з нею зміцнюватиметься. Українці творять свою неповторну історію, мають свою чудову культуру і красиву мову. Сьогодні всі можуть розпізнати український прапор і разом заспівати гімн. Світ не знав, що таке лідерство, геройство і що дійсно можна назвати свободою. Тепер всі знають, що це – Україна,


– координаторка Інета Дабасінскієне.

 

gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img