Освітяни МДУ вивчають досвід з визнання кваліфікацій

У межах реалізації проєкта «Підтримка визнання кваліфікацій для українських університетів» (QUARSU) команда Маріупольського державного університету знайомилася з вітчизняним досвідом визнання кваліфікацій. Набуттю нових знань освітянами незламного вишу посприяла академічна спільнота Національного лісотехнічного університету України.

Протягом тижня, з 19 по 23 серпня, директор Навчально-наукового інституту управління Денис Тарасенко, професор кафедри маркетингу та туризму Андрій Стойка, провідна бібліографиня Наукової бібліотеки Анжела Гельвіх, провідна фахівчиня відділу інформації та зв’язків з громадськістю Наталія Стойка долучалися до робочих активностей, зокрема воркшопів за проєктом.

Представники Маріупольського університету спілкувалися з реалізаторами проєкту QUARSU в Лісотехнічному університету – проректором з науково-педагогічної роботи Миколою Борисом і завідувачем кафедри технології меблів та виробів з деревини Орестом Кійко. З освітянами МДУ вони поділилися кращими практиками визнання кваліфікацій і попередніх результатів навчання, зокрема навели прикладом створений відповідний Центр – він забезпечує супроводження здобувачів освіти впродовж всієї процедури.

Досвід колег різниться від нашого і від того стає ще цікавішим, адже відкриває нові можливості. З нами поділились як успіхами, так і труднощами процедури визнання, які ми зможемо врахувати. У сучасних реаліях, через війну або пандемію, навчання студента може бути розірваним на декілька етапів, відбуватись не тільки у різних закладах, а й у різних країнах. Тож питання визнання результатів попереднього навчання є вкрай актуальним і потребує уваги,

– професор МДУ Денис Тарасенко.

Корисними стали зустрічі з представниками навчального відділу, деканатів і кафедр. Кінець тижня був присвячений спільній роботі над документами.

Ми запропонували внесення змін в розроблений проєкт керівництва з визнання. Воно сприятиме формуванню культури визнання кваліфікацій і попередніх результатів навчання. Впевнений, що досвід українських університетів, набутий за п’ять років реалізації, та проведене пілотування процедур визнання – стануть корисними для внормування цих питань на національному рівні,

– професор МДУ Андрій Стойка.

Попереду на команду проєкту очікує тренінг у Кракові, в якому разом з українськими освітянами візьмуть участь партнери з Польщі, Ірландії, Естонії та Португалії.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img