На шляху до мрії: ректор МДУ представив досвід міжнародної співпраці з країнами Балтії у США

Сотні науковців і освітян зі всієї земної кулі, відданих вивченню народів і земель навколо Балтійського моря, об'єднала масштабна бієнале – 29-та конференція Асоціації з розвитку балтійських досліджень «Балтійський шлях: єдність і допомога». Захід проходив з 13 по 16 червня за спільної організації Єльського університету та Університету Нью-Хейвена – провідних закладів освіти Сполучених Штатів Америки.

Протягом останнього століття Литва, Латвія та Естонія демонструють переваги спільних дій і солідарності. У сьогоднішніх реаліях країни виступають лідерами за кількістю допомоги Україні від початку повномасштабного вторгнення. Для обговорення ролі, яку народи Балтії відіграють у загальноєвропейському та глобальному просторах, ректор Маріупольського державного університету Микола Трофименко вирушив до США.

Конференція стала майданчиком для розгляду більшості галузей Литви, Латвії та Естонії: гуманітарних і соціальних наук, технологій, транснаціональної безпеки, добробуту населення. Микола Трофименко долучився до обговорення питань освіти.

Пленарне засідання проходило за участі ректорів освітніх установ трьох країн, серед яких очільник Університету Вітовта Великого Юозас Аугутіс. Литовський виш є добрим другом і стратегічним партнером для незламних людей Маріупольського університету. У своєму виступі ректор МДУ окреслив міжнародній спільноті українсько-балтійські напрями співпраці в академічному середовищі, поділився досвідом реалізації спільних ініціатив з університетами та державними установами країн Балтії.

Ми наполегливо працюємо з нашими литовськими друзями з Університету Вітовта Великого, щоб тема Маріуполя і маріупольських університетів продовжувала залишатися на міжнародному порядку денному. Це дасть змогу нам спрямувати спільні зусилля на реалізацію прогромадської місії МДУ в Києві для створення сучасного кампусу університету майбутнього.

Литва, Латвія та Естонія докладають величезних зусиль для підтримки України, її громадян та інституцій. Дякуємо нашим друзям за те, що вони поруч із нами у боротьбі зі злом!

– ректор МДУ Микола Трофименко.

Також під час перебування в США очільник незламного вишу мав зустрічі для налагодження співпраці з представниками багатьох американських та європейських інституцій, зокрема керівництвом Єльського університету й Університету Нью-Хейвена. Міжнародна спільнота підтримує амбітні плани та висловлює готовність до спільних починань, що не може не надихати.

Я маю мрію! 

США – це саме те місце, де можна поділитися своїми сподіваннями та отримати підтримку для їхньої реалізації. Моя мрія – побудувати новий Маріупольський університет як університет майбутнього: з новою філософією, сучасний, інтернаціоналізований, з чудовим кампусом для студентів, викладачів і громади. Ми вже втілюємо її у життя, проте нам все ще потрібна допомога,

– ректор МДУ Микола Трофименко.

gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
gallery view
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img