МДУ підписав меморандум про співпрацю з Федерацією грецьких товариств України

Маріупольський державний університет з початку свого існування утвердився як центр вивчення еллінізму України та плекання культури греків Приазов’я. В умовах повномасштабного вторгнення та окупації краю гостро постало питання збереження унікальної національної спадщини. 

23 вересня відбулося підписання меморандуму про партнерство та співробітництво МДУ й Федереції грецьких товариств України. У київському фронт-офісі доброго друга та очільника ФГТУ Степана Махсму радо вітав ректор Микола Трофименко.

Інституції співпрацюють вже майже 30 років і офіційне підписання стало важливою частиною цієї історії. Спільними зусиллями на базі Маріупольського університету проводилися наукові заходи, зокрема чисельні конференції, експедиції до етнічних сіл, презентації книг. Особливою подією ставали Дні греків Приазов’я, що були щорічною традицією з популяризації культури, мови та мистецтва національної меншини.

Після релокації МДУ до столиці разом із Федерацією грецьких товариств України спільнота незламного вишу відсвяткувала 203-тю річницю проголошення свободи Греції, таким чином відродивши важливу традицію.

Підписаний меморандум відкриває нові можливості для реалізації спільних ініціатив. Партнери вже запланували проведення всеукраїнського форуму, який має на меті розглянути аспекти збереження грецької ідентичності в умовах російської агресії.

З-поміж іншого, в межах співпраці втілюватимуться нові проєкти, проводитимуться культурні заходи, модернізуватимуться освітні програми задля популяризації грецької спадщини.

gallery view
gallery view
img
img